search
De regering wil dat Netflix meer Nederlandse series gaat maken
Series / Nieuws

De regering wil dat Netflix meer Nederlandse series gaat maken

Het kabinet wil dat Netflix meer Nederlandse series gaat maken...

Als het aan het kabinet ligt wil ze zowel streamingdiensten als bioscopen in de toekomst kunnen verplichten om een vast deel van hun omzet te gebruiken voor het maken van Nederlandse producties. Het zou hierbij dan zowel gaan om series als om films. Op deze manier wil het kabinet er voor zorgen dat Nederlandse producties niet worden weggedrukt binnen het entertainmentlandschap.

Het is de Nederlandse cultuurminister Ingrid van Engelshoven welke aan de Tweede Kamer enkele concrete voorstellen heeft gedaan. Bioscopen zouden bijvoorbeeld verplicht moeten kunnen worden om 3 procent van hun omzet te investeren in Nederlandse producties. Voor een streamingdienst zoals Netflix ligt dat percentage gevoelig hoger. Volgens de cultuurminister zou Netflix dan ook verplicht moeten worden om 6 procent van de omzet die in Nederland wordt behaald te investeren in Nederlandse producties.

Speciaal fonds
Mocht in de praktijk blijken dat partijen echt niet zelf willen investeren in Nederlandse producties bestaat er daarvoor nog een alternatief. Zij kunnen er dan namelijk voor kiezen om het verschuldigde bedrag af te dragen aan een speciaal daarvoor opgericht fonds die dat wel doet.

De maatregelen die het Nederlandse kabinet wil opleggen lijken streng, maar zijn dat eigenlijk niet. In met name Frankrijk zijn de geldende regels bijvoorbeeld veel strikter. Eerder heeft de Europese Unie ook reeds bepaald dat tegen het einde van 2020 het aanbod met zowel series als films voor ten minste 30 procent Europees getint moet zijn.

In het verleden investeerde Netflix reeds in de Nederlandstalige dramaserie Undercover. De streamingdienst liet eerder bovendien optekenen dat het van plan is om in 2020 een kantoor te openen in Amsterdam.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen