search
"Racistische" 'Fawlty Towers' episode snel terug online
Series / Nieuws

"Racistische" 'Fawlty Towers' episode snel terug online

Het offline halen van de aflevering kon bij veel mensen op stevig onbegrip rekenen...

Geoffrey Ketels
Racisme voert op dit ogenblik de hoofdtoon in alle krantenkoppen. Ook verschillende series komen onder vuur te liggen. Zo werd er door de BBC voor gekozen om een aflevering uit Fawlty Towers te schrappen vanwege racistische uitlatingen. De beslissing kon echter op veel kritiek rekenen.

Concreet gaat het om de aflevering genaamd The Germans uit de serie Fawlty Towers. Er werd door de BBC voor gekozen om de aflevering te verwijderen van de streamingdienst UKTV omdat er racistisch taalgebruik in te horen zou zijn. De beslissing bracht een storm van kritiek teweeg waardoor de BBC er ondertussen voor heeft gekozen om ze terug te draaien. Binnenkort is de aflevering dus terug te bekijken, al zou er wel een extra context evenals waarschuwingen worden voorzien.

Racistische belediging
De BBC koos er in eerste instantie voor om de aflevering offline te halen omdat ze volgens het netwerk een scène bevat met een racistische uitlating van de majoor aan het cricketteam van de Brits-Canarische eilanden. Door de jaren heen is de aflevering in het bijzonder bekend geworden omwille van de oneliner 'don't mention the war'. Onder meer John Cleese liet meteen optekenen helemaal niet te spreken te zijn over de beslissing van de BBC.

Fawlty Towers is niet de enige serie die onder vuur komt te liggen vanwege racistische uitlatingen. Recent werd bijvoorbeeld ook de satirische serie Little Britain verwijderd van streamingdienst Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen