Waarom 'Firefly' al na 1 seizoen werd gecanceld

Van Joss Whedon (The Avengers) verscheen in 2002 de geliefde scifiserie Firefly, maar om verschillende redenen werd deze toen geen hit.

Bram de Groot, 30-06-2020 13:01

Slechts één seizoen overleefde de scifi-serie Firefly van bedenker en schrijver Joss Whedon, regisseur van de latere Marvel-film The Avengers. Ondanks dat de serie geliefd was bij de critici en de kijkers, werd deze al na slechts één seizoen gecanceld. En daar zijn meerdere redenen voor.
Opvallend is dat in de eerste run slechts 11 van de 14 afleveringen werden uitgezonden, de eerste tien en de laatste aflevering. Episodes 11, 12 en 13 verschenen pas een klein jaar later. Overigens kwam er in 2015 ook een gelijknamige film uit die de reeks degelijk afrondde, met name met dank aan hoge dvd-verkopen van de serie.

Magere kijkcijfers
In de periode dat Firefly werd uitgezonden trok de zender Fox heel wat series uit de lucht die ook maar een beetje teleurstelden, waaronder Terminator: The Sarah Connor Chronicles en Arrested Development. Fox hoopte duidelijk op een nieuwe Buffy the Vampire Slayer, ook geschreven door Joss Whedon.

Een andere reden dat Firefly niet genoeg ogen trok, was dat Fox besloot de serie op vrijdagavond uit te zenden. Op dat moment was dat een zogenoemde 'death slot'. Zeker voor Fox omdat veel van de vrijdagavondseries van Fox al snel werden gecanceld.

Volgorde uitzenden
Opvallend is dat de serie in een opmerkelijke volgorde werd uitgezonden. Zo startte Fox met aflevering 2 en de pilot werd als laatste uitgezonden. Ook de tussenliggende afleveringen werden anders dan gepland vertoond. Hierdoor zou de toon van de serie in negatieve zin aangepast zijn.

Lees ook: Eindelijk! Revival sci-fi hit 'Firefly' is mogelijk!

Ondanks dat er doorlopend geruchten zijn over een revival, lijkt deze er voorlopig niet te komen. Wel zijn er comics en boeken over Firefly waar de fans zich in kunnen verdiepen.


Bron: Screen Rant

Lees meer over: Firefly, Joss Whedon, Fox, Seizoen 1, Film, 2005, 2002

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'Last of Us'-acteur wil opvallend personage spelen

'Last of Us'-acteur wil opvallend personage spelen

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader