Componist van het wereldberoemde 'MASH' themalied overleden

Beroemde componist Johnny Mandel is overleden

Johnny Mandel, de songwriter van het thema van 'MASH', is overleden. Hij is 94 jaar oud geworden.

Door redactie, 30 juni 2020 om 15:10

Johnny Mandel, de songwriter en Oscar- en Grammy-winnaar van onder andere het themalied van MASH, is overleden. Hij is 94 jaar oud geworden.
Mandel werd beschouwd als een van de beste arrangeurs van de tweede helft van de 20e eeuw en leverde muziek aan voor Frank Sinatra, Peggy Lee, Barbra Streisand, Michael Jackson, Tony Bennett, Natalie Cole en Hoagy Carmichael.

Mandel scoorde meer dan 30 films tijdens zijn Hollywood-carrière, waaronder de films The Americanization of Emily uit de jaren zestig en The Sandpiper. Hij kreeg een Oscar en een Grammy voor zijn werk met tekstschrijver Paul Francis Webster en het nummer A Time for Love.

In 1970 mocht hij aan het werk voor MASH. Het thema van de show is geïnspireerd op tekst van de 15-jarige zoon van regisseur Robert Altman, Michael. Dat deuntje "Suicide Is Painless" werd later, in instrumentale vorm, het thema van de langlopende tv-serie en een van zijn beroemdste werken.

Naast het themalied van MASH, componeerde hij voor Banyon en Too Close for Comfort voor tv. Hij verdiende Emmy-nominaties voor zijn tv-filmscores uit de jaren 80, A Letter to Three Wives, LBJ: The Early Years en Foxfire.

Mandel is geboren in New York City. Hij speelde trompet als jonge tiener en was gefascineerd door de verschillende bigbands die hij eind jaren '30 en begin jaren '40 bewonderde. Hij voltooide zijn muzikale opleiding aan de Manhattan School of Music en Juilliard in New York.

Bron: Variety

Lees meer over: Mandel, componist, MASH

Informatie over de serie: M*A*S*H

Populair nieuws