Turkije verplicht Netflix homoseksueel personage uit serie te schrappen

In verschillende landen blijft Netflix geplaagd worden door censuur opgelegd door overheden of andere instanties...

Geoffrey Ketels, 13 juli 2020 om 12:51

In eerste instantie had Netflix een homoseksueel personage geïntegreerd in de nieuwe serie Aşk 101. Dat was echter buiten de hoge raad voor radio en televisie van Turkije gerekend.
Het is onduidelijk of Netflix echt gedwongen werd om het personage uit de serie te schrappen of beide partijen op dat vlak tot een onderling akkoord zijn gekomen. De verschillende bronnen spreken elkaar op dit vlak enigszins tegen.

Volgens de BBC is het zo dat Netflix samen met de Turkse media-toezichthouder heeft besloten om het personage te schrappen. Een anonieme medewerker van de RTK zei er alvast het volgende over:

"Het gesprek dat we hebben gehad met Netflix heeft het probleem rond het personage opgelost".

Osman
Concreet ging het om het personage Osman. In eerste instantie zou dit personage homoseksueel zijn, maar op vraag van de Turkse toezichthouder werd de verhaallijn aangepast. De belangrijkste reden voor het aanpassen van de verhaallijn is ongetwijfeld terug te vinden in de storm van reacties die Netflix ontving toen het de trailer van de serie de wereld instuurde. Dat gebeurde namelijk samen met een regenboogvlag erbij. Dit is het symbool van de LGBtQ+-gemeenschap.

Sowieso heeft de Turkse toezichthouder RTÜK de bevoegdheid om de inhoud van alle streamingdiensten in het land te controleren. Hiervoor werd vorige zomer, meer bepaald in augustus 2019 zelfs een speciale wet gestemd.

Lees meer over: Netflix, streamingdienst, streamingdiensten, Ask

Populair nieuws