Netflix-serie 'If Only' geschrapt na tussenkomst van Turkse regering

Netflix-serie 'If Only' geschrapt na protest

In eerste instantie werd er nog gesteld dat de verhaallijn zou worden aangepast...

Geoffrey Ketels, 22 juli 2020 om 14:45

Eerder stond hier reeds te lezen dat Netflix het verzoek had gekregen om de verhaallijn van haar serie If Only aan te passen omdat er een homoseksueel personage in meespeelt. Nu heeft de streamingdienst een drastische beslissing genomen.
De bal ging aan het rollen toen Netflix van de Turkse overheid een brief ontving met het verzoek om de verhaallijn van haar serie If Only aan te passen. De reden voor het verzoek? De aanwezigheid van een homoseksueel personage. Na gesprekken leek het er naar uit te zien dat de streamingdienst het verzoek zou inwilligen en aldus het script zou gaan aanpassen. Nu heeft Netflix echter bekend gemaakt dit niet te doen en de reeks gewoon te schrappen. Legt dit een bom onder de productie van nieuwse, Turkse Netflix-originals?

Beangstigend
In een reactie liet de showrunner van de serie optekenen dat hij het zeer beangstigend vindt dat de aanwezigheid van een homoseksueel personage voor de Turkse overheid voldoende reden is om geen toestemming te geven om een serie in productie te laten gaan. If Only zou, zo bleek uit eerdere communicatie, uitsluitend gefilmd mogen worden wanneer dat personage uit de verhaallijn werd geschrapt. Dit heeft Netflix uiteindelijk geweigerd.

Van Netflix is bekend dat ze zich als bedrijf reeds geruime tijd profileert als een onderneming die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Dat een productie aangepast zou moeten worden omwille van de aanwezigheid van een homoseksueel personage ligt dan ook niet in lijn met de filosofie van het bedrijf.

Het blijft ook uitkijken naar welke impact deze beslissing zal hebben op de toekomstige productie van andere Turkse Netflix-originals. De kans bestaat dat Netflix ook een verdere inmenging van de Turkse overheid immers niet zal dulden.

Lees meer over: If Only, serie, series, Netflix, streamingdienst

Populair nieuws