'La Casa de Papel': Dit is hoe de échte kluis werkt!

La Casa de Papel: Dit is hoe de échte kluis werkt

De kluis van de Bank of Spain is in het echt misschien nog veel gevaarlijker.

Jim Pedd, 18 september 2020 om 11:57

Netflix-serie La Casa de Papel laat zien hoe een groep dieven eerst de Spaanse Munt en daarna de Bank of Spain overvalt. Dat laatste is voor een groot deel op de waarheid gebaseerd. In dit artikel vertellen we je hoe de bankkluis precies beveiligd is.
In het derde seizoen van La Casa de Papel staat de crew voor een unieke uitdaging. Ze moeten inbreken om een kluis vol goud te bereiken, die maar liefst 48 meter onder de grond ligt. En zodra ze de deur aanraken, loopt de boel onder water. Het lijkt misschien een prachtig fictief idee, maar de echte versie is zelfs nog dramatischer.

Lees ook: Laatste seizoen 'La Casa de Papel' onthult eerste beelden

De echte kluis
In de echte kluis is er niet slechts één waar je doorheen moet breken, maar zijn er drie. De deuren sluiten zo nauw, dat zelfs een veertje voorkomt dat ze sluiten. Ze zijn niet gemaakt van roestvrij staal, waardoor ze continu onderhouden moeten worden om roest tegen te gaan. Om elk van de deuren te openen, moeten twee hooggeplaatste medewerkers van de Bank of Spain tegelijk hun sleutel invoeren en een code intoetsen.

Lees ook: Netflix hitserie 'La Casa De Papel' gaat definitief stoppen

Hoeveel goud er precies in de kluis ligt, is niet bekend, maar het is wel zeker dat er niet alleen goudstaven liggen, maar ook oude munten die tot de twaalfde eeuw terug gaan. De liftschacht, die naar beneden leidt, is verder beschermd door de grootste van de drie deuren. De tweede is waar je je kan verdrinken: die bevindt zich in een kamer waar zelfs een ophaalbrug staat om over te kunnen steken.

Heb je de tweede deur bereikt, dan klom je bij de derde uit, een 13 tonwegende deur die je naar de rest van de kluis brengt. Wat daar ligt en hoe je daar komt, is niet bekend. Maar het zal niet zomaar iets zijn, aangezien er een deel van de goudvoorraad van het land ligt.

Bron: Bloomberg

Lees meer over: La Casa de Papel, Netflix

Populair nieuws