Wie wil er de 'Netflix uit het Oosten' voor 20 miljard kopen?

Chinese Netflix staat voorlopig nog te koop

Wie nog wat spaargeld opzij heeft staan kan misschien een bod overwegen...

Geoffrey Ketels, 4 december 2020 om 11:42

Verschillende partijen waaronder Alibaba en Tencent hebben afzonderlijk van elkaar overnamegesprekken gevoerd voor de overname van videodienst IQIYI. Deze wordt vaak de Chinese Netflix genoemd. De overnamegesprekken zouden inmiddels echter zijn gestaakt.
Verschillende redenen zouden er van aan de basis liggen dat een overname van de Chinese Netflix plots van de baan lijkt te zijn. In eerste instantie zijn beide partijen het er met elkaar over eens dat de gevraagde overnamesom van 20 miljard dollar gewoon veel te hoog ligt. Bovendien is er ook nog de regelgeving die steeds strenger blijkt te worden.

Helft van de gevraagde waarde
Voor het bedrijf Tencent geldt dat ze maximaal de helft zou willen betalen van de gevraagde waarde. Dat vindt Baidu dan weer te weinig voor IQIYI. De marktwaarde van de videodienst zou op moment van schrijven zo'n 16,4 miljard dollar bedragen. Het meerderheidsbelang waar Baidu over beschikt zou daarmee een waarde vertegenwoordigen van 9,2 miljard.

Bijkomend probleem is dat de Chinese autoriteiten van mening zijn dat de grote spelers Alibaba en Tencent te machtig worden. Recent nog was Alibaba genoodzaakt om de beursgang van de Ant Group af te blazen waar de onderneming een groot belang in heeft. Dit door de niet onaanzienlijke druk die de Chinese autoriteiten uitvoerden.

Dat niemand echt staat te springen om de Chinese Netflix over te nemen (en al helemaal niet voor zo'n gigantisch bedrag) heeft wellicht ook nog een andere reden. Ondanks het feit dat de streamingdienst namelijk reeds meer dan 10 jaar bestaat heeft ze tot op vandaag nog nooit winst gemaakt.

Zowel voor de omzet die wordt gerealiseerd als voor het aantal gebruikers geldt zelfs dat ze beiden teruglopen. Om te overleven wil IQIYI graag 1 miljard dollar aan vers kapitaal ophalen... tenzij er natuurlijk alsnog een verkoop uit de bus zou komen.

Lees meer over: Netflix, Chinese Netflix, streamingdienst

Populair nieuws