search
Het epische einde van Netflix-serie 'Chilling Adventures of Sabrina' uitgelegd
Series / Featured

Het epische einde van Netflix-serie 'Chilling Adventures of Sabrina' uitgelegd

Chilling Adventures of Sabrina eindigt toch een beetje pijnlijk voor de fans.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Chilling Adventures of Sabrina is voorbij. Het einde bevat onder meer de Eldritch Terrors, maar ook de doos van Pandora en een gruwelijk sterfgeval. We leggen in dit artikel uit wat het allemaal te betekenen heeft.

Het vierde seizoen pikt de draad op waar het derde eindigt. Er zijn twee Sabrina's. Sabrina Spellman op Aarde en Sabrina Morningstad in de Hel. Intussen heeft Father Blackwood de Eldritch Terrors opgeroepen en hoopt hij de hele wereld te vernietigen.

Het einde
In de achtste aflevering zien we The Void, de leegte, als laatste Eldritch Terror. Dat zuigt alles in zich op en is daardoor een grotere bedreiging voor Sabrina en al haar vrienden.

Na de dood van Sabrina Morningstad, besluit Sabrina Spellman The Void te betreden, waarbij de de doos van Pandora meeneemt. Daarin kan ze hem immers vangen, waardoor The Void verdwijnt en nooit meer een probleem is.

Maar Sabrina's vrienden en familie halen haar ziel terug voordat ze de Void heeft gevangen, waardoor ze op Aarde verschijnt met een stukje van The Void in zich. Er verdwijnen mensen en objecten, waaronder de vader van Harvey, maar ook Prudence en Roz. Sabrina besluit in ballingschap te gaan en komt daar Father Blackwood tegen, die belooft haar te leren hoe ze The Void kan beheersen.

Een valstrik
Maar natuurlijk waren de plannen van Blackwood niet zo puur als ze leken. Hij wilde Sabrina offeren tijdens de winterzonnewende en The Void vangen in een lege boog, waarna hij de krachten ervan kon stelen.

Sabrina was echter slim genoeg, want ze wist hoe ze The Void kon vernietigen. Haar vrienden moesten haar opofferen om het te kunnen regelen, en intussen konden ze iedereen meteen redden. Het was aan Nick om The Void te betreden met Pandora's Box en onder meer aan Harvey om de mensen in The Void te redden.

Als dat snel genoeg zou gaan, had Sabrina het offer kunnen overleven. Maar tijdens de strijd zagen we een vrouw in het zwart die stilletjes toekeek naar het ritueel. Zij is een banshee, een vrouw die wacht op de komende dood.

De dood en het hiernamaals
Sabrina komt dan ook om het leven en blijft dood, ondanks dat haar wereld vol magie en necromantie zit. In de comics zou Chilling Adventures of Sabrina verder kunnen, heeft showrunner Roberto Aguirre-Sacasa laten weten.

Het zou dus kunnen dat Sabrina terugkeert, maar vooralsnog zit ze met Nick (die verdronk in de Sea of Sorrows) in het hiernamaals.

Wat het betekent
Voor de serie was het een manier om te laten zien dat Sabrina alles voor haar vrienden en familie over zou hebben om hen te helpen. Dat past bij haar karakter, en eigenlijk ook wel bij het campy karakter van de franchise.

Lees ook: Wat zijn de reacties op het laatste seizoen 'Chilling Adventures of Sabrina'?

Lees ook: 'Chilling Adventures of Sabrina'-ster flink geschrokken van het einde van de Netflix-serie
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen