Het echte verhaal van 'Vikings': Dit is Ubbe's verhaal

Het verhaal van 'Vikings': Dit is Ubbe's verhaal

Ubbe verkent de Verenigde Staten van Amerika; deed de echte Ubbe dat ook?

Jim Pedd, 2 februari 2021 om 15:07

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Vikings is voorbij. De serie bevat zowel ware gebeurtenissen als fictie. In dit artikel verkennen we het echte verhaal van Ubbe.
Natuurlijk weten we dat de Vikingen het continent Amerika al ver voor Christopher Columbus verkenden. In de serie is de oudste zoon van Ragnar Lothbrok, Ubbe, de eerste Viking die Noord-Amerika weet te bereiken. Hij landt op de kust van Newfoundland en begint daar een nieuw leven. Maar is dat verhaal gebaseerd op een waar verhaal?

Het antwoord
Het antwoord is interessant genoeg een mix van 'ja' en 'nee'. Voor zover we weten reisde de echte Ubbe nooit naar Noord-Amerika. Wel was hij een van de aanvoerders van het grote heidense leger dat Engeland halverwege de negende eeuw binnenviel, zoals we zagen gebeuren in het vierde en het vijfde seizoen van de serie.

Wel was er een man genaamd Leif Erikson, die de eerste Viking was die ook echt op een expeditie naar Noord-Amerika vertrok. Hij noemde het continent Vinland, nadat hij veel druiven aantrof. En inderdaad: het gebied dat hij vond was ook echt Newfoundland.

Tegelijk kwam Erikson daar pas in 1000 na Christus aan, ruwweg een eeuw na Ubbe in Vikings. Voor de serie was het echter belangrijk dat de op het continent zou eindigen.

Showrunner Michael Hirst aan het woord: "Ik wist dat het einde de ontdekking van Amerika en van Newfoundland zou zijn. En dat is wat ik altijd gepland had."

Lees ook: 'Vikings'-bedenker legt de epische laatste aflevering van 'Vikings' uit

Lees ook: 'Vikings': Het einde van zes seizoenen Viking-terreur uitgelegd

Bron: SR

Lees meer over: Vikings, Ubbe, Michael Hirst, History Channel

Informatie over de serie: Vikings

Populair nieuws