search
Actrice Mira Furlan (Lost, Babylon 5) overleden
Series / Nieuws

Actrice Mira Furlan (Lost, Babylon 5) overleden

Ook in 2021 zullen we helaas weer een hoop geliefde acteurs verliezen.

Actrice Mira Furlan, die we het beste kennen van haar rollen als Minbara-ambassadeur Delenn in Babylon 5 en de mysterieuze Franse vrouw Danielle Rousseau in Lost overleed afgelopen woensdag. Ze was 65 jaar oud.

Via haar Twitter-account werd het overlijden van Furlan aangekondigd, waarna Babylon 5-bedenker J. Michael Straczynski een mooi eerbetoon aan de actrice schreef. De doodsoorzaak is nog niet onthuld, maar Straczynski liet wel weten dat hij en andere acteurs uit de serie al een tijd wisten dat het niet goed ging met Furlans gezondheid.

Furlan werd geboren in voormalig Joegoslavië en emigreerde in 1991 naar de Verenigde Staten. Niet lang daarna, in 1993, kreeg ze de vrouwelijke hoofdrol in Babylon 5. Ze speelde de rol vijf seizoenen lang.

Iconische sci-fi
Babylon 5 was een van de eerste series die een grote overkoepelende verhaallijn naar een scifi-serie bracht. De verhaallijn voor alle seizoenen was daardoor al uitgedacht voordat de serie begon. Toevallig wordt Babylon 5 in zijn volledigheid beschikbaar gesteld op HBO Max in een opgepoetste versie. Een mooi onbedoeld eerbetoon aan Furlan.

Furlans andere grote rol was in Lost. In het eerste seizoen van J.J. Abrams' serie speelde ze een Franse wetenschapper die 16 jaar voor de vliegtuigramp al op het mysterieuze eiland belandde. Furlan acteerde daarnaast in een groot aantal andere series en films, waaronder het voor een Oscar genomineerde When Father Was Away on Business.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen