'Vikings': Wie was de echte Athelstan nou eigenlijk?

'Vikings': Wie was de echte Athelstan?

De serie Vikings had een van de hoofdrollen voor Athelstan, maar wie was de echte Athelstan?

Jim Pedd, 27 april 2021 06:00

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Tussen 2013 en 2020 konden we de avonturen van Vikings bekijken. Na zes seizoenen is het voorbij en is het afwachten tot Netflix van start gaat met zijn spin-off.
Vikings draaide in eerste instantie om Ragnar Lothbrok en zijn reizen, die hij naast Vikingbroeders Rollo en Floki maakte. Daarbij veroverde hij ook heel wat gebieden en maakte hij slaven, waarondert Athelstan. Hij was in de serie eerst een monnik die ontvoerd werd als slaaf van Ragnar, maar later deel van zijn familie werd. Maar wie was de echte Athelstan?

De echte Athelstan
De echte Athelstan was koning van de Anglo-Saxon tussen 924 en 927 en koning van de Engelsen van 927 tot 939. Hij was niet de vader van Alfred de Grote zoals hij in Vikings was.

De echte Athelstan was juist diens kleinzoon en die gebruikte de wettelijke hervormingen van zijn grootvader om die van hemzelf te kunnen uitbouwen. Verder had de echte Athelstan ook banden met Vikingen, maar niet zoals in de serie.

In plaats daarvan was Athelstan juist degene die het laatst overgebleven Viking-koninkrijk York veroverde. Daardoor werd hij ook de eerste Anglo-Saxische heerser die over heel Engeland heerste. Na zijn dood in 939 veroverden de Vikingen York trouwens weer terug (in 954).

Athelstan overleed toen hij 45 was. Hij had geen zoons en werd opgevolgd door halfbroer Edmund I. Athelstan werd niet begraven in Winchester waar zijn vader en halfbroer lagen, en werd begraven in de Malmesbury Abbey. Zijn botten gingen tijdens de Reformatie verloren en daar ligt nu een lege tombe om hem alsnog te eren.

Hoewel er dus geen echte versie van Athelstan bestaan heeft zoals we hem in Vikings zagen, waren er wel enige connecties met de Vikingen en andere personages in de serie.
Bron: Screen Rant

Lees meer over: Vikings, History Channel, Athelstan, George Blagden

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws