Waarom je de serie 'The Crown' op Netflix moet kijken

De historische dramaserie 'The Crown' ziet er prachtig uit, is aangrijpend en binge-waardig.

Emma Nota, 16-07-2021 14:23

The Crown is een van de meest succesvolle series van Netflix. Dit drama onthult de politieke rivaliteit en romantiek tijdens het bewind van Elizabeth II en het Britse koningshuis in de jaren erna. The Crown heeft een ijzersterke cast met onder andere Claire Foy en Olivia Colman (beide als Koningin Elisabeth II), Matt Smith en Dominic West. Er zijn 4 seizoenen van 10 afleveringen, en het vijfde seizoen is gelukkig aangekondigd voor 2022.
The Crown is een Britse historische dramaserie van scenarioschrijver Peter Morgan. De serie vertelt een (fictief) biografisch verhaal over koningin Elizabeth II. Het eerste seizoen werd gemaakt met een budget van €110 miljoen per seizoen en was daarmee de duurste ooit op Netflix.De serie begint in 1947 wanneer Elizabeth II trouwt met Philip van Griekenland en Denemarken. Het eerste seizoen behandelt de periode vanaf haar huwelijk tot de overplaatsing van Captain Peter Townsend (militair), de verloofde van haar zuster prinses Margaret, naar Brussel.


Het tweede seizoen gaat over de periode vanaf de Suezcrisis in 1956 tot de geboorte van prins Edward in 1964. Seizoen 3 gaat over onder andere de Ramp van Aberfan, de de-kolonisatie van Afrika, Prinses Margaret's affaire met tuinman Roddy Llewellyn en introduceert Camilla Parker Bowles.

Het vierde seizoen toont de moordaanslag op Lord Mountbatten en Charles' moeizame relatie met Diana, en de periode van Thatcher's premierschap.

Relletje
De Britse minister van cultuur maakte na het uitbrengen van het vierde seizoen bezwaar tegen de fictionele aspecten van de weergave van de verhouding tussen Charles, Diana en Camilla en de rol van minister-president Thatcher. Netflix werd gevraagd aan het begin van elke aflevering te melden dat de serie fictief is.Acteurs
Elke periode vraagt om nieuwe acteurs, hierdoor spelen er over alle seizoenen veel grote namen mee. Claire Foy (Wolf Hall) speelt de koningin in de eerste twee seizoenen, met Matt Smith (Dr Who) als prins Philip en Vanessa Kirby (Mission Impossible) als prinses Margaret.

Voor het derde en vierde seizoen neemt Olivia Colman (Fleabag) de rol van koningin over. Tobias Menzies (Outlander) is te zien als prins Philip, Helena Bonham Carter (Harry Potter) als prinses Margaret en Josh O'Connor (Peaky Blinders) als Prins Charles.

In het vierde seizoen komen hier in grote rollen Emma Corrin (Pennyworth) als Lady Diana Spencer en Gillian Anderson (The X-Files) als Margaret Thatcher bij. Andere bekende gezichten zijn Imelda Staunton (Harry Potter), Jonathan Pryce (Game of Thrones) en Lesley Manville (Maleficent).

Vervolg
Op dit moment zijn er 4 seizoenen te zien op Netflix. Na een vertraging is het vijfde seizoen gelukkig aangekondigd voor 2022. In totaal worden er 6 seizoenen gemaakt.

Omdat de serie gebaseerd is op echte mensen en echte gebeurtenissen, kunnen we er wel van uitgaan dat het laatste seizoen gaat over Prince Harry, Kate Middleton, Prince William en Meghan Markle.

Op IMDb krijgt The Crown een 8,6, op Rotten Tomatoes zelfs 90%!

"Indrukwekkend acteerwerk en uitbundige cinematografie maken The Crown tot een eersteklas productie die zijn grootse onderwerp waardig is"

Wist je dat...
- Kostuums van 'The Crown' zijn tentoongesteld in het Brooklyn Museum als onderdeel van de virtuele tentoonstelling 'The Queen and the Crown'.

- John Lithgow (3rd Rock from the Sun) is voor de rol van Churchill eigenlijk veel te lang. Om hem korter te laten lijken hebben ze alle deurposten en bureaus op de set expres hoog gemaakt, inclusief de bekende zwarte deur van Downing street 10.

- Veel fans vonden Gillian Anderson te sexy als Margaret Thatcher.

Lees meer over: The Crown, Netflix, Claire Foy, Olivia Colman

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Hoe is het met 'Steve' uit 'Beverly Hills 90210'?

Hoe is het met 'Steve' uit 'Beverly Hills 90210'?

Populair nieuws

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix