Netflix kijktip: Lip Service

Netflix kijktip: Lip Service

Het wel en wee van lesbiennes in Glasgow.

Michelle Iwema, 23 december 2014 om 17:34

Met The L Word bleek dat een serie over het wel en wee van een aantal lesbiennes een groot publiek kon aanspreken. Dezelfde doelgroep die Sex and the City keek, konden zich ook inleven in deze serie en daarnaast was het voor holebi's een baanbrekende serie. In 2011 besloten ze in Engeland bij de BBC ook een soort L Word achtig iets te maken. Dit keer betrof het een aantal lesbiennes en hun vriendengroep in Schotland.
Centraal staat fotografe Frankie, die na een afwezigheid van twee jaar terugkeert naar Glasgow. Cat is de ex van Frankie en de onverwachte terugkomst van Frankie verwart haar. Ze heeft inmiddels een nieuwe relatie, maar heeft nog een hoop onverwerkte gevoelens voor Frankie. Een van hun gezamenlijke vriendinnen is Tess, die er een abonnement op lijkt te hebben om op de verkeerde vrouwen te vallen. Jay is een hetero vriend van de meiden, die vaak one night stands heeft ondanks zijn vaste relatie.

Het leuke aan Lip Service is de manier waarop de personages zijn uitgewerkt. Binnen de eerste aflevering heb je al een beeld van hoe ze in elkaar steken en weet je genoeg over hun achtergrond om te willen weten hoe het verder gaat. De liefde tussen Cat en Frankie vormt de spil van het eerste seizoen en de twee actrices Ruta Gedmintas en Laura Fraser hebben absoluut chemie. Het heeft wel een en ander geleend van The L Word. Zo is Frankie bijna een kopie van Shane' s personage. Ook zitten er behoorlijk wat seksscènes is, waardoor de serie in Engeland controversieel werd ontvangen. Toch is het ook op veel gebieden weer anders. Zo is het minder glossy en wat donkerder dan de Amerikaanse variant en speelt ook het grauwe Schotland een rol in de sfeer.

Op Netflix vind je zowel het eerste als tweede seizoen van Lip Service. Het eerste seizoen was ontzettend goed, het tweede is helaas een stuk minder. Omdat actrice Laura Fraser, die Cat speelt, een rol had gekregen in Homeland, kon ze niet heel het tweede seizoen meespelen. Daarom werd er abrupt een einde gemaakt aan de verhaallijn van Frankie en Cat en wordt plotseling de focus gelegd op andere personages en nieuwe verhaallijnen. Laura Fraser werd trouwens uit Homeland geknipt. Ze speelde in de pilot de vrouw van Brody, maar werd vervangen door Morena Baccarin. Kort daarna kreeg ze wel een rol in een andere topserie, namelijk Breaking Bad.

Hoewel er na het tweede seizoen sprake was van een derde, werd dit idee toch geschrapt. Toch zijn de twee seizoenen die er zijn, zeker de moeite waard.

Leuk detail: Alleen de actrice die Sam speelt, is in het echt ook lesbisch.

Lees meer over: Lip Servie, Ruta Gedmintas, BBC, Laura Fraser, lesbiennes, holebi, Homeland, Breaking Bad, Frankie, Cat, Schotland, Glasgow, seizoen

Informatie over de serie: Lip Service

Populair nieuws