Netflix kijktip: Luther

Netflix kijktip: Luther

BBC serie over een detective gespeeld door Idris Elba.

Michelle Iwema, 24 februari 2015 om 21:32

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Een van de tofste series die BBC de afgelopen paar jaar heeft uitgezonden, is toch zeker Luther, met de geweldige Idris Elba in de titelrol. Er komt misschien geen vierde seizoen meer (seizoen 1 t/m 3 zijn op Netflix te zien), maar later dit jaar komt er wel een speciale miniserie van twee afleveringen op de Britse zender.
In de eerste aflevering zie je meteen wat voor man Luther is en hoe zijn leven eruit ziet. Hij heeft tijdens zijn werk iemand vermoord en zijn vrouw heeft hem verlaten. Dan krijgt hij de schuld van de moord op zijn ex in de schoenen geschoven; iemand probeert hem erin te luizen. Ondertussen krijgt hij te maken met een zaak rond Alice, die duidelijk haar ouders heeft vermoord, maar toch ermee weg lijkt te komen. Van verdachte met wie hij een kat en muis spelletje speelt, verandert ze al snel in zijn luisterend oor waarbij ze hem inzicht verschaft in de manier waarop criminelen denken.

In het eerste seizoen draait het vooral om de spanning tussen Luther en Alice, maar deze afleveringen zorgen er ook voor dat je helemaal vertrouwd raakt met het personage van Luther. De seizoenen daarna hebben meer vaart. Met het casten van Idris Elba hadden de makers de perfecte Luther te pakken. Niet alleen is hij een goede acteur, hij doet het ook goed in de VS waar hij bekend werd door zijn rol van Stringer Bell in The Wire. Luther is dan ook een serie die eveneens in Amerika erg populair is geworden. Voor de rol van Alice hebben ze met Ruth Wilson (die laatst de Golden Globe won voor haar rol in The Affair) ook een geweldige actrice te pakken.

De seizoenen van Luther bestaan telkens uit een paar afleveringen maar duren elk wel een uur, een beetje zoals Sherlock. En net als die andere BBC- show is het een serie waar je bijna meteen (geef het twee afleveringen) verslaafd aan kan raken.
Lees meer over: Luther, The Wire, Sherlock, Idris Elba, Ruth Wilson, John Luther, the Affair, Golden Globe, nieuw seizoen Luther, seizoen 4 Luther, miniserie Luther

Informatie over de serie: Luther

Populair nieuws