search
Recensie Netflix-serie 'Jeen-yuhs: A Kanye West Trilogy'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Jeen-yuhs: A Kanye West Trilogy'

De opkomst van een superster en zijn onvermijdelijke ontsporing, op respectvolle wijze vastgelegd door een jeugdvriend.

Regie: Coodie, Chike Ozah | Afleveringen: 3 | Speelduur: 89-97 minuten | Jaar: 2022

Iedereen vindt wat van Kanye West. Sommigen vinden hem een briljante muzikant, anderen denken vooral aan de verwarde uitspraken waarmee hij het nieuws haalde. Eén ding is zeker: hij is wereldberoemd en heeft ongekende talenten. In de documentaireserie Jeen-yuhs: A Kanye West Trilogy volgt regisseur Clarence Ivy Simmons Jr., alias 'Coodie', de wereldberoemde rapper van zijn begindagen tot de publiekelijk breed uitgemeten ontsporing.

Snoop Dogg, Jay-Z, Run-DMC, Da Brat, Crucial Conflict: zomaar wat namen die voorbijflitsen in de interviews die Coodie in de jaren negentig maakte voor Channel Zero. De steeds groter wordende wereld van hiphop verovert op dat moment de muziekindustrie en Coodie, een stand-up-komiek, bevindt zich op het juiste moment op de juiste plek. Als in 1998 op de verjaardag van Jermaine Dupri de sullige producent Kanye West voor het oog van Coodies camera verschijnt, is dat het startschot van een documentaire die uiteindelijk meer dan twintig jaar in de maak zal zijn.

Kanye begint zijn carrière door beats te produceren voor andere artiesten. Ondanks dat hij hier steeds succesvoller in wordt en zelfs naar New York vertrekt om daar met bekende namen als Jay-Z samen te werken, steekt de gretige Kanye niet onder stoelen of banken dat hij zijn beats eigenlijk het liefst zelf zou willen houden. Hij ademt ambitie. Geïnspireerd door Kanye's succes en onbreekbare wil een eigen album op te nemen, reist Coodie naar New York om vast te leggen hoe Kanye zijn droom verwezenlijkt.

Door de begeleidende verhalen van Coodie, die vol liefde over zijn vriend Kanye spreekt, en de rauwe, korrelige video's, voelt Jeen-yuhs: A Kanye West Trilogy als een echt en ongepolijst verhaal. Terwijl Kanye vecht om zijn eigen geluid te laten horen, kan hij rekenen op de steun van Coodie en zijn moeder. In ontwapende en intieme beelden zien we hoe zijn moeder, Donda, hem moed inspreekt en aanmoedigt om door te zetten.

In 2002 lukt het dan eindelijk en krijgt hij bij Roc-A-Fella de kans zijn eerste album op te nemen. Hij mag als Roc-A-Fella-crewlid het podium op, met Coodie in zijn kielzog. Hierbij flitst de camera voorbij andere artiesten, zoals Beyoncé, en wordt de oplettende kijker getrakteerd op een kijkje achter de schermen van niet alleen Kanye. Ook vele andere artiesten worden per toeval in deze docu gevangen.

In de nacht van 22 op 23 oktober 2002, tijdens de terugrit van een studiosessie met onder anderen Ludacris, raakt Kanye betrokken bij een auto-ongeluk dat hem bijna zijn leven kost. Hij breekt zijn kaak op drie verschillende plekken en lijkt hiermee zijn carrière als rapper aan de wilgen te moeten hangen. Het tegenovergestelde blijkt waar: terwijl Kanye in de stoel van de kaakchirurg zit en met een mond vol hechtingen de tonen van Through the Wire neuriet, lijkt de noodzaak om zijn geluid te laten horen sterker dan ooit.

Gedreven door het geloof in zijn eigen kunnen weet Kanye het imago van producent van zich af te schudden. Samen met Coodie neemt hij zijn eerste muziekvideo Through the Wire op. De worsteling om als rapper voet aan de grond te krijgen die zich al twee afleveringen voortsleept werpt zijn vruchten af. Kanye's carrière neemt een vogelvlucht. Hij wint zijn eerste Grammy's en spreekt de gevleugelde woorden: "Everybody wanted to know what I would do if I didn't win... I guess we'll never know."

Coodie verliest hierna zijn vriend uit het oog en de beelden voor de documentaire raken in de vergetelheid. Totdat de schaduwkant van Kanye's pad zich openbaart wanneer zijn moeder op 58-jarige leeftijd komt te overlijden aan de gevolgen van een liposuctie, buikwandcorrectie en borstverkleining. Kanye annuleert concerten, doet een onhandige gooi naar het Amerikaanse presidentschap, tweet vreemde dingen en doet rare uitspraken in interviews. Hij lijkt zijn grip op de werkelijkheid te hebben verloren.

Coodie besluit zijn vriend weer op te zoeken. De beelden van de zichtbaar verwarde Kanye hadden makkelijk onder het kopje 'sensatielust' weggeschoven kunnen worden, maar Coodie weet ze op een respectvolle manier weer te geven zonder afbreuk te doen aan de persoon die onder de verwarring verscholen zit. Jeen-yuhs: A Kanye West Trilogy is daardoor een eerlijk portret van een man die zijn hele leven moest vechten voor bestaansrecht en uiteindelijk aan het gevecht met zijn eigen demonen bijna ten onder gaat.

★★★★☆

Jeen-yuhs: A Kanye West Trilogy is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen