search
Netflix kijktip: 'Unbreakable Kimmy Schmidt'
Series / Netflix Kijktip

Netflix kijktip: 'Unbreakable Kimmy Schmidt'

De eerste sitcom van Netflix met Ellie Kemper in de titelrol.

Met House of Cards nam Netflix een risico door een eigen serie te produceren en daarvan in een keer het hele eerste seizoen online te zetten. Het bleek echter een groot succes en tegemoet te komen aan de behoefte van de kijker om een heel seizoen te kunnen 'bingen' in plaats van elke week te moeten wachten op een nieuwe aflevering. Sindsdien heeft Netflix meerdere series geproduceerd en staan er dit jaar ook een hoop mooie nieuwe op het programma. Deze week kwam de eerste Netflix- original sitcom online, namelijk Unbreakable Kimmy Schmidt, met daarin Ellie Kemper in de titelrol.


In Unbreakable Kimmy Schmidt draait het om de sympathieke, wereldvreemde Kimmy Schmidt. Ze heeft jarenlang met een doomsday sekte gewoond, afgesloten van de bewoonde wereld in de overtuiging dat de wereld was vergaan door een nucleaire aanval. Maar op een dag komt uit het niks het leger binnenvallen bij Kimmy, de andere meiden en hun priester. De meiden worden gered en reizen naar New York af om hun verhaal te doen bij talkshows. Kimmy besluit in New York te blijven en daar haar leven opnieuw op te bouwen.

Maak je geen zorgen, dit is geen spoiler alert want dit vindt allemaal plaats in de eerste minuten van de eerste aflevering. We zien daarin hoe Kimmy per toeval een baantje vindt als oppas bij een excentrieke dame (gespeeld door Jane Krakowski), een kamer huurt en nieuwe vrienden maakt. Ze raakt al snel bevriend met haar kamergenoot Titus Andromedon, een homo die een mislukte musical-carrière achter de rug heeft en om aan de kost te komen gekleed in een robotpak flyers uitdeelt op Times Square. Vanaf het begin is het duidelijk; Kimmy heeft een hoop meegemaakt en nog veel meer in te halen in een wereld die in de jaren dat ze ondergronds leefde totaal is veranderd met de komst van bijvoorbeeld sociale media, maar Kimmy laat zich er niet onder krijgen. Ze is vastbesloten om wat moois te gaan maken van haar leven en positief naar de toekomst te kijken.

Dat positieve gevoel van door willen zetten ondanks vreselijke dingen die zijn gebeurd, is het eerste dat je meekrijgt van Kimmy en zorgt ervoor zij niet alleen komisch is in haar 'firsts' in New York maar dat ze ook een driedimensionaal personage is, waar je je als kijker in kunt leven. Dit komt met name door het mooie spel van Ellie Kemper. Zij speelde voorheen bijrollen in series zoals de Amerikaanse The Office, maar met deze rol laat Kemper zien ook een serie te kunnen dragen. Als Kimmy is ze grappig, aandoenlijk en bovenal sympathiek. Ze mag dan fel gekleurde kleren dragen die beter passen bij iemand die een tiener is, je snapt dat ze in de tijd is blijven steken voor ze ondergronds ging en daarom nu pas volwassen kan worden. New York vormt daarin natuurlijk een kleurrijke achtergrond.

De serie is gecreëerd door niemand minder dan Tina Fey, die we kennen van 30 Rock en Saturday Night Live. Het eerste seizoen telt dertien afleveringen van telkens zo'n 25 minuten en kijkt echt zo achter elkaar weg. Het laat zien dat 'bingen' niet alleen fijn is als het gaat om spannende series met cliffhangers, maar ook als het gaat om een sitcom. Nog voor de serie op Netflix beschikbaar werd gemaakt, was al een tweede seizoen besteld. Degenen die de serie bevalt, kunnen dus meer afleveringen verwachten in waarschijnlijk maart 2016.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen