Russen slepen Netflix voor de rechter na beslissing om streamingdienst stop te zetten

Russen slepen Netflix voor de rechter

De rechtszaak komt er nadat het bedrijf besloot haar streamingdienst (tijdelijk) niet meer aan te bieden in het land...

Geoffrey Ketels, 13 april 2022 om 17:25

Naar aanleiding van de invasie van Rusland in Oekraïne besloot Netflix om haar streamingdienst niet langer aan te bieden in het land. Die beslissing kon rekenen op heel wat verzet. Een collectief Russen stapt nu zelfs naar de rechter om hun gelijk te halen.
Toen bekend raakte dat Rusland de oorlog had verklaard aan Oekraïne besloot Netflix om per direct alle lopende Russische producties en overnames een halt toe te roepen.

Rusland reageerde door de streamingdienst te dwingen om 20 propagandakanalen uit te zenden in het land. Ook daar kon Netflix zich niet in vinden waarna ze besloot om haar dienst maar gewoon offline te halen in Rusland. Het Russische staatsmedium RIA heeft nu laten weten dat al zeker 20 personen zich hebben aangesloten bij een rechtszaak die zal worden aangespannen tegen de streamingdienst.

Publiek contract met abonnees
Volgens de RIA zullen er nog zeker honderd andere (voormalige) abonnees zich bij het collectief aansluiten. De rechtszaak tegen 's werelds grootste streamingdienst wordt aangespannen door Chernyshov, Lukoyanov and Partners, een advocatenkantoor gevestigd in de Russische hoofdstad Moskou. Zij stelde alvast het volgende:

"Netflix heeft een publiek contract afgesloten met haar abonnees. Dit contract voorziet niet in de mogelijkheid om eenzijdig te weigeren om de vooropgestelde verplichtingen na te komen. Bijgevolg schendt Netflix niet alleen de rechten van haar (Russische) gebruikers, daarnaast is haar handelen ook in strijd met het wetboek van de Russische Federatie".

De eisers hebben alvast een stevige schadevergoeding voorbereid. Deze schadevergoeding wordt vastgesteld op een bedrag van 60 miljoen roebel. Op moment van schrijven komt dit overeen met zo'n 661.000 euro. Netflix zelf heeft tot dusver nog niet gereageerd.

Lees meer over: serie, series, streamingdienst, streamingdiensten, Netflix

Populair nieuws