Sophie Turner door haar rol als Sansa Stark mogelijk getraumatiseerd voor het leven

Sophie Turner over traumatische scènes

In een interview deelt Turner haar gevoelens over hoe het was om als kind een van de meest traumatische rollen te moeten spelen in de recente seriegeschiedenis.

Mitchell van Vuren, 12 mei 2022 09:19

Niemand zal ontkennen dat Game of Thones een serie is met vele gruwelijke momenten voor meerdere personages. Zeker Sansa Stark, gespeeld door Sophie Turner, zat het niet mee. Nu deelt zij hoe zij om heeft leren gaan met het spelen van een rol, die seizoen na seizoen trauma’s te verduren heeft gekregen.
Na drie jaar blikt de actrice terug op de serie, die haar leven heeft vervormd. De hitserie Game of Thones is gebaseerd op de bekende fantasyreeks A Song of Ice and Fire en lanceerde haar eerste seizoen in 2011. Het einde van een tijdperk was bereikt in 2019 met het laatste en achtste seizoen, die misschien nog wel het meest controversieel werd van allemaal door een verbazingwekkend gebrek aan kwaliteit.

Sansa Stark hebben we al leren kennen vanaf seizoen 1, waarna het er ook niet beter voor komt te staan voor haar. In het eerste seizoen wordt ze als de dochter van Ned Star, heer van Winterfell, verloofd met kroonprins Joffrey Lannister. Haar eerste trauma werd de executie van haar wolf en huisdier Lady.

Even later dwong Joffrey haar om naar de onthoofding van haar eigen vader te kijken ondanks zijn eerdere belofte om genade te tonen. De verbale en fysieke mishandeling van Joffrey kende bijna geen einde, tot op het punt dat zij gedwongen werd met Tyrion Lannister te trouwen.

In latere seizoenen gaat het nog meer bergafwaarts voor Sansa, wanneer zij verkracht en misbruikt wordt door Ramsay Bolton. Dit dwong haar tot het punt om bijna zelfmoord te plegen. Uiteindelijk kwam Sansa na een lange strijd erbovenop en werd zij gekroond tot Koningin van het Noorden, maar tegen welke prijs?

Het spelen van Sansa
In een interview met The Cut sprak Turner met Jessica Chastain over haar ervaringen bij Game of Thones. Ze zegt veel lol te hebben gehad, maar ook dat het een rol was die loeizwaar was om te spelen.

Turner: “Als je opgroeit tijdens een serie zoals ‘Game of Thrones’ is het materiaal zo zwaar dat je een ‘coping mechanism’ ervoor moet ontwikkelen om gewoon lol te blijven hebben tussen de takes door en niet getraumatiseerd te worden.”

Ze vervolgt: “Ik weet zeker dat er wel wat symptomen van trauma aan zitten te komen. Op die leeftijd kon ik nog niet goed verwerken wat er allemaal gebeurde. Tijdens de eerste jaren was mijn moeder er altijd bij, dus zij was heel behulpzaam en gaf me soms snacks.”

Ze sluit enigszins beschaamd af: “Ik weet niet wat het was, maar ik voelde me als een tienjarige tijdens de eindmusical wanneer iemand naar de set kwam. Ik voelde me zo gegeneerd erdoor.”

Bron: Screenrant

Lees meer over: sansa stark, sophie turner, game of thrones, rol, trauma

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws