search
Eerste indruk 'Irma Vep'
Series / Featured

Eerste indruk 'Irma Vep'

De poging om van twee Franse films één Amerikaanse dramaserie te maken, lijkt in de eerste aflevering al te mislukken.

Regie: Olivier Assayas | Cast: Alicia Vikander (Mira), Byron Bowers (Herman), Tom Sturridge (Eamonn), Adria Arjona (Laurie), Fala Chen (Cynthia Keng), Carrie Brownstein (Zelda), e.a. | Speelduur: 55 minuten | Jaar: 2022

Met een aanzienlijk budget en dezelfde regisseur als van de originele Irma Vep uit 1996 belooft de nieuwe gelijknamige HBO Max-serie veel goeds. Frans en gebroken Engels worden vervangen door Amerikaans Engels, net als de enerverende Hongkong-ster Maggie Cheung door de Zweedse Alicia Vikander. Maar zelfs zonder de vergelijking met zijn voorganger heeft de serie flink wat moeite om van de grond te komen.

Qua verhaal spiegelt de serie zich aan de gelijknamige film van 26 jaar geleden, waarin werd verhaald over het maken van een remake van de Franse klassieker Les Vampires uit 1915. En dan volgt nu in 2022 weer een nieuwe poging, die alle eerdere invloeden door elkaar mixt en overgiet met een dikke saus van Hollywooddrama.

In de eerste aflevering wordt actrice Mira (Alicia Vikander), een opkomende Hollywoodster, naar Parijs gevlogen voor een nieuw hoofdstuk in haar loopbaan. Frankrijk belooft fotoshoots bij Vogue en rijen met schreeuwende fans, maar vooral veel artisticiteit voor een actrice in een vroegtijdige midlifecrisis. Mira zoekt na een relatiebreuk een nieuw pad voor haar carrière, en besluit voor een opmerkelijke rol te kiezen.

Na te hebben gespeeld in Amerikaanse blockbusters zal ze nu verschijnen in een arthouse-remake van Les Vampires in de rol van Irma Vep. Zij was volgens de filmlegendes een icoon van vrouwelijkheid ten tijde van de stille film. Maar op de Franse filmset is het een chaos, die de regisseur slechts met moeite onder controle kan houden. Tot overmaat van ramp duikt de ex van Mira op in de high society van Parijs.

De serie ambieert een hommage te zijn aan de stille film en de Franse cinema, maar in de eerste aflevering wordt dit overgebracht met de allure van een matige dramaserie. Alicia Vikander krijgt een mooie rol om haar tanden in te zetten, maar weet er tijdens haar decadente tripjes naar de duurste plekken van Parijs nog maar weinig diepgang aan te geven.

Pas als Mira het pak van Irma Vep aantrekt en in de voetsporen van het mysterieuze personage treedt, lijkt de aflevering wat te gaan leven. De komende afleveringen zal zij de rol daadwerkelijk moeten gaan belichamen op de set. Het is te hopen dat daarmee ook de rest van de serie zal opleven en het verhaal van het vrouwelijke filmicoon goed naar het kleine scherm zal gaan worden gebracht.

Irma Vep is te zien bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen