search
Recensie Netflix-serie 'First Kill'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'First Kill'

Een bingewaardige serie die moeiteloos weet te ontsnappen aan alle voor de hand liggende clichés.

Regie: Eriq La Salle, Amanda Tapping, Jet Wilkinson, e.a.| Cast: Sarah Catherine Hook ( Juliette Fairmont), Imani Lewis (Calliope Burns), Elizabeth Mitchell (Margot), Aubin Wise (Talia), Gracie Dzienny (Elinor), e.a. | Aantal afleveringen: 8 | Speelduur: 42-59 minuten | Jaar: 2022

Van Dracula en Frankenstein tot modernere versies als Twilight; het griezelgenre is een graag gezien en enigszins uitgemolken gebied. Sinds het uitkomen van de eerste films kijkt men graag naar onmogelijke scenario's en allesverslindende monsters. Dit maakt het niet makkelijk om een nieuwe invalshoek te vinden voor een serie met dit thema. First Kill doet een dappere poging een nieuw geluid te laten horen, maar of dit gelukt is…?

We maken kennis met een wereld waarin monsters en vampiers een plekje in de geschiedenisboeken hebben verkregen. Het bestaan ervan wordt niet zozeer ontkend, maar beschouwd als iets wat tot het verleden behoort. De aanwijzingen van het nog steeds aanwezig zijn van diezelfde wezens, wordt in de tijd waarin de serie zich afspeelt met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen en bijna ontkend. Hierdoor kan de familie van Juliette, een aspirant-vampier, zich in het openbaar vertonen zonder zich veel zorgen te maken om te worden ontdekt.

Juliette stamt af van een machtige vampierfamilie en worstelt met de druk van de verwachtingen die dat met zich meebrengt. Terwijl zij op school haar best doet haar primitieve bloeddorst te onderdrukken, is ze ook gewoon een scholiere met gewone tienerproblemen. Als ze op school nieuweling Calliope ontmoet, zorgt haar roze bril ervoor dat ze in de eerste instantie dan ook niet ziet wat er schuilgaat achter deze innemende jongedame.

Calliope blijkt een afstammeling van een familie van monsterjagers, die al eeuwenlang vecht tegen al het duivelse nageslacht. Calliope traint al van jongs af aan om haar duit in het zakje te kunnen doen. De romance van Calliope en Juliette is dan ook Shakespeare-waardig, en de serie maakt daar zelf ook regelmatig leuke verwijzingen naar. De twee families komen lijnrecht tegenover elkaar te staan en de twee tienermeiden bevinden zich in een impasse.

Ondanks dat zij beiden gebrand zijn op hun 'first kill', lijkt in het verhaal van Juliette en Cal de liefde te winnen. De romance bloeit op en hun gezamenlijke worstelingen brengt ze dichter bij elkaar. Ze besluiten hun eigen pad te bewandelen en staan op tegen hun machtige families. Wanhoop, intriges, spectaculaire gevechten en bloederige taferelen krijgen een plek in het kleine plaatsje waar de serie zich afspeelt.

Dat dit recept zo oud is als de weg naar Rome is geen bezwaar, omdat First Kill zich met het 2022-LBGTQ-sausje weet te onderscheiden van diverse minder originele varianten. Zonder in stereotypes te vervallen is dit de aangenaam frisse wind waar we op hoopten bij het verschijnen van deze serie. Het gebruik van goed gedoseerde effecten zorgt er bovendien voor dat de sfeer heel eigen is en je jezelf gemakkelijk verliest in de wereld van vampiers en andere griezels.First Kill is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen