Recensie Netflix-serie 'I Just Killed My Dad'

Het verhaal van een getroebleerde tiener die zijn vader doodde.

Lydia van Vliet-Meeuwissen, 15 augustus 2022 08:44

Regie: Skye Borgman | Aantal afleveringen: 3 | Speelduur: 37-46 minuten| Jaar: 2022
Anthony Templet vermoordde zijn vader. De driedelige docuserie I Just Killed My Dad gaat in op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om een normale misdaad, maar al snel blijkt er veel meer te schuilen achter het leven van Anthony en zijn vader Burt. Wat volgt is het aangrijpende verhaal van een beschadigde zeventienjarige jongen die geen andere uitweg zag dan de trekker over te halen.

I Just Killed My Dad laat diverse betrokkenen aan het woord over Anthony's leven. Vooral hijzelf, maar ook enkele familieleden, een collega, zijn advocaat, de agent die hem als eerste verhoord heeft, de officier van Justitie, de psycholoog die over zijn toerekeningsvatbaarheid heeft moeten oordelen en nog diverse anderen. Hun vertellingen schetsen het beeld van een timide jongeman die bang was voor zijn vader en zelfs wat wereldvreemd was.

Ook wordt snel duidelijk de Burt Templet geen fijne man was, maar iemand met een behoorlijk strafblad. Hij hield Anthony's wereld bewust klein door hem niet naar school te sturen en geen vriendschappen in zijn leven toe te staan. Tevens gaf hij zijn zoon de indruk dat dat zijn moeder niet meer leefde, zodat hij niet naar haar op zoek zou gaan. In werkelijkheid had ze hem al op zijn vijfde als vermist opgegeven, maar durfde ze geen verdere actie te ondernemen vanwege de zware mishandeling die ze onder Burt had doorstaan. Haar zoon terughalen had haar dood betekend.

Naast iedereen die aan het woord komt en zijn visie op de situatie naar voren brengt, worden diverse scènes van de bewuste avond door acteurs nagespeeld. Op deze manier krijg je als kijker een goed beeld van hoe de avond, en dus de moord, moet zijn verlopen. Ook worden de originele beelden van het eerste verhoor getoond en komen geluidsfragmenten van het gesprek met de alarmdiensten aan bod. Opvallend genoeg was het Anthony zelf die na de moord het alarmnummer belde, ook al had hij totaal niet de indruk dat hij iets fout had gedaan.

Vrijwel iedere betrokkene die aan het woord komt heeft dezelfde mening: hoewel je een daad als deze niet onbestraft kunt laten, is deze jongen in zijn leven al genoeg gestraft. En om eerlijk te zijn, lijkt Burt Templet niet het soort man dat door veel mensen zal worden gemist. Sterker nog, na zijn dood lijken mensen meer en meer uit te durven komen voor wat een verschrikkelijke man dit was.

Het verhaal van Anthony Templet raakt de kijker diep in het hart. Een eenzame, verwaarloosde jongen wiens jeugd volledig is afgenomen; hoe kun je die als moordenaar zien en veroordelen? Het verhaal wekt medelijden voor de situatie waarin de jongen is opgegroeid en zelfs sympathie voor wat hij uiteindelijk heeft gedaan. Het slot maakt nog wat extra emoties los, wat ervoor zorgt dat je als kijker deze jongen oprecht een betere toekomst gunt. Een zeer interessant en intrigerend verhaal, dat je doet afvragen hoeveel meer kinderen nog op deze manier achter gesloten deuren leven.

★★★★☆

I Just Killed My Dad is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, I Just Killed My Dad, Netflix, Skye Borgman, Anthony Templet, misdaad, waargebeurd, documentaire, docuserie, true crime

Populair nieuws