Netflix Kijktip: 'The Bridge'

Fijne Scandinavische serie met goed acteerwerk en veel spanning.

Michelle Iwema, 21 april 2015 17:26

Sommige van de meest spannende series komen van Scandinavische bodem en The Bridge hoort zeker bij de toppers die hier de afgelopen jaren zijn gemaakt. De combinatie van sterk acteerwerk en een zenuwslopende verhaallijn rond een moordzaak zorgt ervoor dat dit een serie is, die je in een keer achter elkaar wil kijken. Seizoen 1 hiervan is in ieder geval in zijn geheel (10 afleveringen) te bekijken op Netflix.
De originele titel van de serie is Bron Broen. Beide betekenen brug; bron is het Zweedse woord, broen het Deense. Het is dan ook een Deens-Zweedse productie die in beide landen speelt en waarin beide talen worden gesproken. De titel verwijst naar de Sontbrug die Denemarken en Zweden verbindt.

In de eerste aflevering wordt er op deze brug een lijk achtergelaten exact op de grens tussen Denemarken en Zweden. Het lichaam is in tweeën gezaagd, waardoor beide landen de zaak op zich dienen te nemen. Er wordt besloten dat er gezamenlijk aan het onderzoek moet worden gewerkt, waardoor twee tegenpolen de zaak samen moeten zien op te lossen. Dat zijn de Deense politie-inspecteur en gezinsvader Martin Rohde (Kim Bodnia) en de Zweedse, wereldvreemde Saga Norén (Sofia Helin), die kenmerken van het syndroom van Asperger vertoont. Naarmate het onderzoek vordert, leren de twee elkaar steeds beter kennen en respecteren. Maar de zaak is niet makkelijk om op te lossen en de dader blijkt allerlei motieven te hebben voor de eerste moord en daarop volgende slachtoffers.

The Bridge is zo'n serie waar je vanaf de eerste secondes al in wordt gezogen, waarna je door moet blijven kijken om erachter te komen wie de dader is. De muziek, sfeervolle nachtscènes en toprollen van Bodnia en Helin maken het tot een echte kijkervaring. Meer vertellen over de serie zou echter zonde zijn, want juist het onverwachte draagt bij aan de kijkbeleving.

Na het eerste seizoen volgde een tweede, dat eveneens erg sterk is al duurt die wel iets langer (een aflevering of twee) om op gang te komen. Om deze te kijken, dien je wel echt het eerste seizoen gekeken te hebben want er wordt heel veel aan gerefereerd en is anders moeilijk te begrijpen. Er is momenteel een derde in de maak, maar zonder Bodnia, waardoor het afwachten is of die hetzelfde niveau zal weten te halen. Hij is namelijk de spil waar alles om draait en degene waar je je als kijker het meest in kan inleven, aangezien het personage van Helin niet helemaal weet hoe ze sociale situaties moet aangaan en hierdoor vaak bot overkomt, omdat ze de gevoelens of intentie van mensen niet goed kan inschatten.

The Bridge was zo' n succes dat het meerdere vervolgen kreeg. Een Engelse versie liet het verhaal afspelen in de tunnel tussen Dover en Calais en de Amerikaanse variant had de Mexicaanse grens met de VS als achtergrond. Geen kan echter tippen aan The Bridge qua acteurs en al zeker niet qua spanning en sfeer. Want zo sterk als deze serie, worden er maar (te) weinig gemaakt.

Lees meer over: The Bridge, Bron Broen, Bron, Broen, The Bridge US, Scandinavische serie, Netflix kijktip, Netflix The Bridge, Netflix aanbod, seizoen 2 The Bridge, seizoen 3, Kim Bodnia

Informatie over de serie: Bron/Broen

Populair nieuws