search
Eerste indruk Prime Video-serie 'The Lord of the Rings: The Rings of Power'

Eerste indruk Prime Video-serie 'The Lord of the Rings: The Rings of Power'

We hebben de luxe van meerdere fantasyseries van hoge kwaliteit, maar The Rings of Power bewijst: there is one show to rule them all.

Terence Shea
Regie: J.A. Bayona | Cast: Morfydd Clark (Galadriel), Robert Aramayo (Elrond), Markella Kavenagh (Eleanor Brandyfoot), Ismael Cruz Cordova (Arondir), Nazanin Boniadi (Bronwyn), e.a. | Speelduur: 62 minuten | Jaar: 2022

Je zou kunnen zeggen dat J.R.R. Tolkien boeken schreef, maar in feite schiep hij een wereld. Midden-aarde was niet louter een setting voor De Hobbit, In de Ban van Ring en De Silmarillion, maar een volledig uitgewerkte creatie met een geschiedenis, landschappen, rassen, talen, diersoorten en meer. Een klein deel daarvan vormt de basis voor The Lord of the Rings: The Rings of Power en het is te zien dat Tolkiens fundering net zo sterk is als het metaal van de ringen.

Terwijl de elven op hun continent Valinor een hemels leven leiden, komt aan de andere kant van de zee het kwaad onder leiding van Sauron in opstand. Zelf ook getroffen, besluiten de elven Midden-aarde te hulp te schieten. Het kwaad wordt enigszins verdrongen, maar Sauron leeft nog. Wanneer Galadriels broer dood wordt aangetroffen, trekt zij er met een handvol soldaten op uit voor wraak. Decennia gaan voorbij zonder enig spoor en men concludeert dat Sauron verslagen is. Galadriel denkt daar anders over.

"De duurste serie ooit gemaakt!" melden de media al twee jaar. Het is eraan af te zien, want The Rings of Power is een lust voor het oog. De liefde voor detail die regisseur Peter Jackson in zijn filmtrilogie van twintig jaar geleden toonde is overgenomen door de makers van deze serie. Je zou menig shot moeten pauzeren om alles wat betreft sets en kostuums goed te registreren. Ook de visuele effecten zijn een organisch onderdeel van wat je ziet. Componist Bear McCreary volgt in de muzikale voetstappen van Howard Shore en voorziet de beelden van een sprookjesachtige auditieve ondersteuning.

Is het louter pracht en praal? Absoluut niet. Het plot is de start van een nieuwe era waarin er (weer) iets episch gaat plaatsvinden, en dat voel je al vanaf de eerste aflevering. In de openingsscène leren we dat Galadriel vanaf jonge leeftijd het slachtoffer was van jaloezie en ongeloof, want ook onder de nobele elven bevinden zich figuren die niet houden van intellectuele uitblinkers. Ook andere personages verspreid over heel Midden-aarde hebben hun wel en wee waarin je gauw wordt betrokken.

Waar Game of Thrones seizoen na seizoen teerde op de belofte dat het kwaad eraan zat te komen (om in het laatste seizoen kortstondig op te duiken alvorens te worden verslagen), zegt men in Midden-aarde juist dat alles dik in orde is, terwijl de kijker en enkele wijze personages beter weten: het is er al. Het wordt een reis om niet te missen.

The Lord of the Rings: The Rings of Power is te zien bij Prime Video.

Aanbevolen artikelen