Recensie Disney+-serie 'Cars on the Road'

Meer van hetzelfde, omdat we er geen genoeg van krijgen.

Dieuwertje Deutekom, 9 september 2022 14:33

Regie: Brian Fee, Bobby Podesta, Steve Purcell | Cast (stemmen): Owen Wilson (Lightning McQueen), Larry the Cable Guy (Mater), Quinta Brunson (Ivy), Bonnie Hunt (Sally Carrera), Jenifer Lewis (Flo), e.a. | Aantal afleveringen: 9 | Speelduur: 10-14 minuten | Jaar: 2022
Pixar heeft al enige tijd geen groot succes meer weten te boeken met nieuwe films. Begrijpelijk dus dat wordt voortgeborduurd op de populariteit van bewezen filmreeksen als Toy Story, Monsters, Inc. en Cars. En eerlijk is eerlijk, het is niet alsof we ooit genoeg kunnen krijgen van de adorabele autootjes en hun alles-is-auto-gerelateerde wereld.

Vanuit Radiator Springs, hun aan Route 66 gelegen woonplaats, vertrekken Lightning McQueen en Mater op een roadtrip om allerlei avonturen te beleven, zoals overnachten in spookmotels, speuren naar Bigfoot en racen over zoutvlaktes. Dat gaat gepaard met persiflages op filmklassiekers en zelfs Disney World-attracties, wat ervoor zorgt dat in slechts negen korte afleveringen een enorme hoeveelheid Amerikaanse cultuur is gepropt.

Dat deze afleveringen zijn geregisseerd door drie verschillende mensen is te merken: tussen de losse afleveringen zitten grote verschillen in verhaalstijl en structuur. Een enkele aflevering is niet eens een verhaal, maar een muziekvideo. Het is eerder een verzameling kortfilms dan een volwaardige serie. Daarom niet minder leuk, maar de echte Pixar-fan zal het gevoel en thema missen in deze nieuwste aanvulling op het Cars-universum.

Volgens de makers is de serie een uitdieping van de vriendschap tussen Lightning McQueen en Mater, die in de laatste Cars-film opvallend weinig gedeelde scènes hadden. Logisch dus om deze vriendschap uit te willen diepen met misschien een hartverwarmende boodschap op het eind, maar helaas krijgt de kijker alleen een clichématige speech over familiewaarden die niet ontroert. Het is duidelijk dat Cars on the Road vooral om de grappen draait. En daar is natuurlijk niets mis mee.

De makers lijken dankbaar voor de kans om een grote verscheidenheid aan ideeën en grappen in de serie kwijt te kunnen. Enkele concepten hebben volgens fans lang op zich laten wachten, zoals de Mad Max-parodie. Een ander pareltje is de autoversie van Stanley Kubricks meesterwerk The Shining (helaas zonder voor de hand liggende "Here's Johnny"-grap), waarvan de absurditeit door Lightning McQueen goed wordt opgemerkt.

Het liefst zien we natuurlijk alles uit onze wereld vertaald naar het auto-universum: eten, drinken, slapen... Hoe doen auto's dat? Geweldig hoe de creatieve genieën van Pixar een hele wereld rondom één concept creëren. Zouden ze vaker moeten doen. Maar voorlopig blijft Pixar het Cars-universum uitbreiden, tot vreugde van de fans. Toch is de grote vraag nu: komt er misschien een Cars 4, of zullen kijkers het voorlopig hiermee moeten doen?

★★★☆☆

Cars on the Road is te zien bij Disney+.


Lees meer over: recensie, Cars on the Road, Disney Plus, Brian Fee, Bobby Podesta, Steve Purcell, Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Bonnie Hunt, Tony Shalhoub, Guido Quaroni, Pixar, Cars

Populair nieuws