search
Recensie HBO Max-serie 'Rap Sh!t'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'Rap Sh!t'

Stap met beginnende rapartiesten Shawna en Mia de rauwe wereld van de roem binnen.

Regie: Sadé Clacken Joseph, Lawrence Lamont, Amy Aniobi, e.a.| Cast: Aida Osman (Shawna Clark), KaMillion (Mia Knight), Daniël Augustin (Maurice), Jonica Booth (Chastity), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 25-31 minuten | Jaar: 2022

Het is niet makkelijk om door te breken als vrouwelijke rapartiest. In Rap Sh!t doet Shawna, een receptioniste bij een hotel, toch een gooi naar de roem. Iedere moeizame stap op weg naar eeuwige glorie wordt daarbij vastgelegd en gestreamd, wat nou niet per se een garantie voor succes is. Zeker niet als het gaat om de altijd meekijkende achterban.

Shawna en haar vriendin Mia beginnen van onder af aan. Vechtend voor erkenning voor de muziek die ze maken, zetten ze de online wereld in als opstapje naar grote bekendheid. Sociale media zijn echter niet zonder gevaren en vereisen een constante input. Vandaag ben je groot nieuws en morgen ben je het nieuws van gisteren. Rap Sh!t gaat dan ook over meer dan alleen een nieuwe artiest. De serie legt ook de vinger op de gevoelige plek wat betreft de invloed van sociale media op ons leven.

Het is makkelijk om jezelf te verliezen in deze oppervlakkigheid. Dat is dan ook precies wat Rap Sh!t onderscheidend maakt van vergelijkbare series. Het verhaal gaat niet zozeer over het doorbreken of likes scoren, maar is meer gericht op de vriendschap van Shawna en Mia. Zodra de twee vriendinnen hun eerste hit hebben uitgebracht, staat hun sociale leven en hiermee ook hun vriendschap onder druk.

Deze frictie uit zich in scherpe dialogen die de serie een genot maken om naar te kijken. Iedere hobbel op de weg wordt door Shawna en Mia op briljante wijze geanalyseerd, ontleed en ingezet in de hun rapteksten. De dames proberen hiermee wanhopig hun eigen identiteit vast te houden terwijl ze zich geforceerd voelen zich te aan te passen aan de verwachtingen van hun kersverse fans.

De eenzaamheid van de aanloop naar bekendheid speelt de dames parten en zorgt voor wat uitglijders op het podium, zorgend voor een zaal vol joelende feestgangers na een kleine meltdown van Shawna. Het beginnende succes trekt tevens louche types aan als vliegen tot een verse paardenvijg. Foute producers stelen hun teksten en vrienden blijken geen echte vrienden. Allemaal ingrediënten van een echt artiestenleven, maar nou niet per se de leukste kant ervan. Rap Sh!t laat ze allemaal zien, zonder filter of censuur. Het spel lijkt nog lang niet gespeeld en nog vol verrassingen te zitten.

★★★☆☆

Rap Sh!t is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen