search
Recensie Netflix-serie 'Sins of Our Mother'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Sins of Our Mother'

Een moeder slaat door in haar geloof, zoals dat alleen gebeurt in Amerika.

Regie: Skye Borgman | Aantal afleveringen: 3 | Speelduur: 39-50 minuten | Jaar: 2022

Sins of Our Mother is een truecrime-miniserie over geloofsfanaat Lori Vallow en de verdwijning van haar kinderen: de zestienjarige Tylee en zevenjarige JJ. Waar anders dan in de Verenigde Staten krijgt de geloofsfanaat de ruimte en steun om zichzelf volledig in eigen waanzin te verliezen... Met de dood als gevolg.

Het is een van de meest geaccepteerde verslavingsvormen: religie. De technieken die Netflix en Facebook gebruiken om mensen verslaafd aan het beeldscherm te krijgen zijn als eerste bedacht door 'onze Schepper'. En met indrukwekkend resultaat: overal ter wereld slaan mensen door in hun geloof en halen ze, beschermd door de wet, de meest verregaande fratsen uit. Daar is de Verenigde Staten een 'goed' voorbeeld van.

Vooral kwetsbare mensen zijn gevoelig voor deze verslaving. Immers, wie keer op keer faalt in het leven en dan plotseling een keer succes heeft, krijgt datzelfde verslavende dopamineshot als een gokker die eindelijk de jackpot wint. En dan wil je meer. Dan treden ook de kenmerken van een verslaving op: obsessie, egoïsme, meedogenloosheid. Zelfs tegenover je eigen kinderen, zo laat deze schokkende docuserie laat zien.

Lori Vallow had niet bepaald een makkelijk leven. Keer op keer trouwde ze met de verkeerde, resulterend in huiselijk geweld of seksueel misbruik van haar kinderen. Troost vond ze in haar geloof, waarin ze steeds verder ging. De dag des oordeels, het einde van de wereld, mensen bezeten door kwade geesten; in de Verenigde Staten zijn er volop mensen die in zulke waanideeën en complottheorieën geloven en nu kunnen ze dankzij het internet elkaar vinden en steunen. Zo kwam Lori in aanraking met Chad Daybell, die haar waanzin voedde. Met fatale gevolgen voor haar kinderen en andere mensen.

Lori was van jongs af aan gelovig opgevoed, waardoor haar toewijding aan de kerk bijna ongemerkt overging in ongezond gedrag. Hoe sluipend zoiets kan escaleren is te zien wanneer de moeder van Lori een interview aangaat om iedereen ervan te verzekeren dat haar twee kleinkinderen veilig zijn, overtuigd van haar dochters onschuld. Maar ze bleken wel degelijk te lijden onder hun moeders ziekelijke overtuigingen. Lori' s ex-man Charles Vallow wist beter en probeerde de autoriteiten in te schakelen om Tylee en JJ te redden, maar niemand kwam in actie. Het beleid is nu eenmaal achteraf reageren, en niet voorkomen.

Documentairemaakster Skye Borgman hoopt met haar truecrime-documentaire het belang van vroegtijdig ingrijpen aan te tonen. In een interview zegt ze daarover: "Ik hoop dat wat mensen leren van deze film is dat ze kunnen zien hoe vaak Lori tegengehouden of geholpen had kunnen worden." Dat is zeker gelukt. Maar we kunnen alleen hopen dat dit verhaal ook echt mensen aanspoort om iets te veranderen aan wetgeving en hulpverlening.

★★★☆☆

Sins of Our Mother is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen