search
Recensie HBO-serie 'Primal' seizoen 2
Recensie

Recensie HBO-serie 'Primal' seizoen 2

De prehistorische animatieserie is geëvolueerd tot een nog menselijker drama.

Regie: Glenndy Tartakovski | Cast (stemmen): Aaron LaPlante (Spear), Jon Olson (Krog), Laëtitia Eïdo (Mira), Amanda Troop (Baba), Adam Fergus (Chief), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 20-24 minuten | Jaar: 2022

Waar Speer en Tand het in seizoen een van Primal vooral aan de stok kregen met mythische monsters, moet het duo in seizoen twee vooral mensen bevechten. Maar dat maakt hun avonturen niet minder spannend, want eerlijk is eerlijk: het meest bloeddorstige monster dat de aarde ooit gekend heeft, is natuurlijk de mens.

In de kleurrijke fantasy-oertijd van deze animatieserie is met seizoen twee een nieuw tijdperk aangebroken. De monsters, heksen en zombies uit het eerste seizoen maken plaats voor hele dorpen vol geweldzuchtige mensen. Elke nieuwe vijand is zeer gedetailleerd geanimeerd en er zijn mooie, fantasievolle interpretatie van oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Romeinen en Kelten. De oertijd begint te evolueren. Daarom komt ook Charles Darwin even langs om evolutie uit te leggen in een ongerelateerd doch spannend en grappig intermezzo.

Het eerste seizoen van Primal bood een overvloed aan adembenemend geweld voor de ongelukkige Speer en zijn trouwe vriend Tand. Het leek onwaarschijnlijk dat het stel de overdreven brute oertijd zou overleven. Vooral dinosaurus Tand heeft de geschiedenis natuurlijk niet in zijn voordeel. Er waren momenten dat het erop leek dat de sympathieke dino "“ toch waardig "“ aan zijn einde zou komen. Prangende vraag voor het nieuwe seizoen is of de twee ook nu weer gezamenlijk alle tegenslagen zullen overwinnen, of dat we toch afscheid moeten nemen van Tand "“ zeker nu Speer zijn aandacht heeft verlegd naar enig vrouwelijk schoon.

Het nieuwe seizoen is desondanks weer flink bloederig en gewelddadig. Maar Primal zou Primal niet zijn als alle actie niet werd afgewisseld met mooi in beeld gebrachte emotionele momenten, die "“ aangesterkt door de afwezigheid van dialogen "“ tussen het geweld door zowel rust creëren als spanning opbouwen. Voorstanders van de technisch vergevorderde 3D-animatie die het animatielandschap tegenwoordig domineert kunnen niet ontkennen dat ook 'prehistorische' 2D-animatie gezichtsuitdrukkingen uiterst overtuigend kan weergeven, waardoor de emoties van zowel menselijke als dierlijke personages uiterst voelbaar zijn, middenin de stilte.

Ook in het nieuwe seizoen zijn grote gevoelsthema's als rouw en onrechtvaardigheid sterk aanwezig. Want ook al speelt het verhaal zich af in de oertijd, de thema's zijn tijdloos en universeel. De simpele klarelijnstijl van de figuren wordt gecombineerd met aquarelachtige achtergronden, waardoor het geheel doet denken aan de animatiefilms van vroeger. De nostalgische animatiefan kan hier zeker van genieten, ook al is Primal over het geheel genomen een zeer aparte, unieke serie die terecht een Emmy heeft gewonnen.

★★★★☆

Primal is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen