Recensie Netflix-serie 'Die Kaiserin'

Recensie Netflix-serie 'Die Kaiserin'

Tegen alle verwachtingen in verbindt het lot de Habsburgse keizer met de eigenzinnige Elisabeth.

Lydia van Vliet-Meeuwissen, 26 september 2022 21:12

Regie: Katrin Gebbe, Florian Cossen | Cast: Devrim Lingnau (Elisabeth), Philip Froissant (Franz Joseph), Almila Bagriacik (Leontine von Apafi), Melika Foroutan (Aartshertogin Sophie), Johannes Nussbaum (Maximiliaan), Elisa Schlott (Helene), Jördis Triebel (Ludovika), e.a. | Aantal afleveringen: 6 | Speelduur: 51-61 minuten | Jaar: 2022
Die Kaiserin vertelt het verhaal van de jonge, eigenzinnige keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi. Terwijl de moeders van Elisabeth en keizer Franz Joseph hun uiterste best doen de meest geschikte partner voor hun kind te vinden, worden zij verliefd op elkaar. Het is liefde op het eerste gezicht en Franz Joseph besluit niemand anders te willen trouwen dan Elisabeth.

Elisabeth blijkt met haar sterke eigen wil niet zonder slag of stoot binnen het Weense hof te passen. Ze trekt haar eigen plan, tegen alle adviezen van haar schoonmoeder in. Haar rebelse gedrag wordt haar niet in dank afgenomen en het is maar de vraag of de liefde tussen Franz Joseph en Elisabeth sterk genoeg is om de druk van het hof te overleven.

Elisabeth en Franz Joseph trouwden in 1854 met elkaar. Die Kaiserin speelt zich dus af in een schitterende entourage, met paleistuinen, prachtige koetsen en natuurlijk de jurken waar Sisi om bekendstaat. Die Kaiserin brengt je terug naar de negentiende eeuw en dompelt je onder in de luxe waarin de hofhouding in die tijd leefde. Een luxe die in schril contrast staat tot het dagelijks leven van de Oostenrijkse burger in die tijd. Elisabeth werd er dan ook van weerhouden het volk op te zoeken, iets wat zij juist belangrijk vond om regelmatig te doen.

Het levensverhaal van Sisi heeft al vaker geleid tot films, series, documentaires en theaterstukken. Aan Devrim Lingnau de schone taak om Romy Schneider te evenaren in haar rol als Sisi. En dat doet ze uitstekend. Met haar energie weet ze goed het eigenwijze en strijdlustige karakter van de keizerin naar voren te brengen. Ze laat zien dat Elisabeth echt een keizerin van het volk was.

Die Kaiserin lijkt het eerste seizoen van een veelbelovende serie. Aan het einde van de zesde aflevering rijzen er een aantal vragen. Verlaat Elisabeth echt het hof? Of is haar liefde voor Franz Joseph en het kind dat zij verwachten sterker dan haar drang om in vrijheid te leven? En voor wie zich deze geschiedenislessen niet kan herinneren: hoe verloopt haar leven verder? Als dit tempo wordt aangehouden zullen er nog vele seizoenen moeten volgen om het leven van Elisabeth volledig te beschrijven.

Het is dus niet de vraag óf er een tweede seizoen komt, maar vooral wanneer en op welk punt in het leven van Elisabeth de serie dan verdergaat. Het is algemeen hoe het leven van Elisabeth verder is verlopen, dus wie de spanning er graag inhoudt en met smart wacht op een tweede seizoen moet zich vooral niet verder verdiepen in de geschiedenis van de Habsburgse keizerin.

★★★★★

Die Kaiserin is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, Die Kaiserin, Netflix, Katrin Gebbe, Florian Cossen, Kati Eyssen, Devrim Lingnau, Philip Froissant, misdaad, Duits, romantisch, romantische dramaserie, historische dramaserie

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws