Recensie Disney+-serie 'The Bear'

Recensie Disney+-serie 'The Bear'

Intens drama met hoog tempo en soms goede grap in stressvolle restaurantkeuken.

Kaj van Zoelen, 5 oktober 2022 09:09

Regie: Christopher Storer, Joanna Calo | Cast: Jeremy Allen White (Carmen 'Carmy' Berzatto), Ebon Moss-Bachrach (Richard 'Richie' Jerimovich), Ayo Edebiri (Sydney Adamu), Lionel Boyce (Marcus), Liza Colón-Zayas (Tina), Edwin Lee Gibson (Ebraheim) e.a. | Aantal afleveringen: 8 | Speelduur: 19-47 minuten | Jaar: 2022
Men neme een flinke dosis stress in de keuken à la Gordon Ramsey, een aantal scheppen trauma, een kopje verslaving en een eetlepel geldproblemen. Meng dit alles in stijlvolle montages van eten koken en de stad Chicago, voeg een halve liter familiedrama en een snufje komedie toe, en voilà: The Bear is klaar.

Chefkok Carmen Berzatto heeft in de duurste en beste restaurants ter wereld gewerkt, maar keert nu terug naar Chicago om daar de allesbehalve pretentieuze broodjestent The Original Beef of Chicagoland, oftewel The Beef, over te nemen. De zaak is zijn erfenis van zijn oudere, drugsverslaafde broer Mikey, die zelfmoord heeft gepleegd.

Mikey heeft The Beef in totale chaos achtergelaten. Carmen moet zien de zaak weer op de rails te krijgen en het respect te winnen van de werknemers, vooral familievriend Richie, die zo goed bevriend was met Mikey dat zelfs Carmen hem neef noemt. Dus krijgen we vanaf het begin een drukke keuken voorgeschoteld, vol geschreeuw, waarin alles in hoge snelheid gebeurt of moet gebeuren.

Dat tempo keert regelmatig terug, om de stress van de keuken en de druk waar Carmen onder gebukt gaat invoelbaar te maken. De chaos in het restaurant wordt soms versterkt en soms afgewisseld door de vele montages, met muziek van onder andere Wilco en Radiohead, die The Bear rijk is. Soms werkt dit mooi, soms is het effect wat te gladjes en simpel.

Mocht je iets van de thematiek gemist hebben tijdens het kijken: geen zorgen. In een lange monoloog legt Carmen het in de laatste aflevering allemaal nog even uit, hoe zijn overname van het restaurant een poging is om zijn relatie met zijn wijlen broer te repareren. Op zich een goed geacteerde scène die al veel lof heeft gekregen, maar ook wel een erg simpele manier om het innerlijk van Carmen uit te drukken.

Naast hem draait The Bear ook nog om Richie, die in eerste instantie zeer vijandig is omdat hij verwachtte het restaurant over te nemen, en nieuwe kok Sidney, een slimme jongedame met nieuwe ideeën. Daarnaast krijgt ook de rest van het restaurantpersoneel allemaal wel een momentje of twee, zoals Carmens zus Sugar, die ook getraumatiseerd is door de plotse zelfmoord van haar broer.

De afleveringen duren meestal ongeveer een halfuur, behalve de laatste aflevering van driekwartier. Dat is een lengte die vooral met komedie wordt geassocieerd, maar op een rake grap of twee na is The Bear toch vooral een intens drama, waarbij een spitsvondige opmerking of absurde situatie wordt ingezet om af en toe de druk van de ketel te laten.

Aan de ene kant was met iets meer tijd meer nuance mogelijk geweest en minder de node om de relaties en trauma's letterlijk in dialoog te laten uitspreken. Dan was het allicht meer haute cuisine geweest. Aan de andere kant is het een verademing tussen diverse te lange series. Geen fastfood, maar toch een snelle, goed gemaakte hap die naar een tweede seizoen smaakt.

★★★★☆

The Bear is te zien Disney+.


Lees meer over: recensie, The Bear, Disney Plus, chef, kok, koken, restaurant, drama, komedie, trauma

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws