Recensie Netflix-serie 'Las de la Ultima Fila'

Recensie Netflix-serie 'Las de la Ultima Fila'

Vijf vriendinnen proberen alles uit het leven te halen nu een van hen kanker blijkt te hebben.

Lydia van Vliet-Meeuwissen, 5 oktober 2022 09:09

Regie: Daniel Sánchez Arévalo | Cast: Godeliv van den Brandt (Olga), Maria Rodríguez Soto (Carol), Mariona Terés (Leo), Monica Miranda (Alma), Itaso Arana (Sara), Javier Rey (David), e.a. | Aantal afleveringen: 6 | Speelduur: 39-45 minuten | Jaar: 2022
Als de dood dichtbij komt, ontstaat bij veel mensen de drang om nog zoveel mogelijk uit het leven te halen. Het besef dat het leven eindig is zorgt ervoor dat als het even kan, alle dromen waargemaakt moeten worden. Niet alleen voor iemand die zelf niet lang meer te leven heeft, maar vaak ook voor de mensen in zijn of haar directe omgeving.

Las de la Ultima Fila volgt vijf vriendinnen van halverwege de dertig tijdens hun jaarlijkse gezamenlijke vakantie. Nu een van hen te horen heeft gekregen dat ze kanker heeft, besluiten ze allemaal anoniem een ultieme wens op te schrijven, die ze samen zullen uitvoeren. Elke dag van de vakantie wordt er een briefje geopend, dat bepaalt wat hun doel zal zijn voor die dag. Uit solidariteit scheren ze voor vertrek allemaal hun hoofd kaal.

De uitdagingen waar ze voor komen te staan zijn niet mals: een lesbische ervaring ondergaan, samen drugs gebruiken, een misdaad begaan. Stuk voor stuk hebben de dames de behoefte hun grenzen op te zoeken en nieuwe ervaringen op te doen. Er is echter één regel: over kanker wordt niet gesproken. Je zult als kijker dan ook tot het einde moeten wachten om erachter te komen welke van de vijf meiden ziek is.

Maar het draait zowel voor de personages als voor de kijker niet om ziekte. De insteek is optimistisch: het leven is kort, dus haal eruit wat je eruit wil halen en volg je hart. Naast de uitdagingen op de briefjes zorgen ook de nodige liefdesperikelen ervoor dat het leven van de vriendinnen flink op hun kop wordt gezet.

Las de la Ultima Fila weet een aantal serieuze levenslessen goed te combineren met een gezonde dosis humor en romantiek. Het is geen deprimerende serie, integendeel zelfs. Er wordt vooral getoond hoe mooi het leven kan zijn met de juiste mensen om je heen, ook in mindere tijden, en dat zaken als ziekte en dood mensen juist dichter bij elkaar kunnen brengen.

Gezien het onderwerp zijn drama, romantiek en humor perfect in balans. Maar ook de combinatie van de gebruikte muziek, de locaties (denk aan het strand en typische Spaanse stadjes met smalle steegjes) en de verschillende karakters van de personages zorgen voor een goede balans en laten de kijker achter met een positieve kijk op het leven.

★★★★☆

Las de la Ultima Fila is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, Las de la Ultima Fila, Netflix, Daniel Sanchez Arevalo, Godeliv van den Brandt, Maria Rodriguez Soto, Mariona Teres, Monica Miranda, Itaso Arana, Javier Rey, Spaans, romantisch, drama

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws