search
Recensie Prime Video-serie 'Mammals'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Mammals'

Matig intrigerend relatiedrama is net uitlokkend genoeg om je zes afleveringen lang bij de les te houden.

Regie: Stephanie Laing | Cast: James Corden (Jamie Buckingham), Melia Kreiling (Amandine Buckingham), Colin Morgan (Jeff Wilson), Sally Hawkins (Lue), Henry Lloyd-Hughes (Jack Elliot), Samuel Anderson (Dan), e.a. | Aantal afleveringen: 6 | Speelduur: 23-28 minuten | Jaar: 2022

Geleid door lot en liefde heeft de aandoenlijke chef-kok Jamie de pittige Amandine aan de haak geslagen. Alles is rozengeur en maneschijn, totdat Jamie op de telefoon van zijn Franse schone op een aantal verontrustende berichtjes stuit. Samen met beste vriend en zwager Jeff probeert hij de zender van de hoogst ongepaste knipoogjes te achterhalen. Daarbij komt meer aan het licht dan hij over zijn vrouw wil weten.

Het is even puzzelen hoe we deze serie gaan recenseren zonder direct de moeder aller spoilers op tafel te gooien. Want hetgeen we niet willen verklappen is in Mammals nou juist de rode draad. Het balletje gaat in ieder geval rollen na een verdrietig voorval. En laten we zeggen dat het schrijversteam je merkbaar steeds op het verkeerde been probeert te zetten. Weliswaar met plotwendingen die je van tien kilometer afstand al kunt ruiken, maar toch een duimpje voor de moeite. Niet iedereen verwacht immers dat er een walvis over je feestboot springt.

Menig synopsis omschrijft Mammals als drama met een zweempje komedie, maar wie zich verheugt op een avond schuddebuiken komt van een koude kermis thuis. Drama? Zeker weten. Dat staat als een paal boven water. Met de nadruk op paal. Meerdere zelfs, in vol ornaat. Over smaak valt te twisten, en binnen dat spectrum twisten we over humor het meest. Want de een houdt van literair cabaret, terwijl de ander zich juist een kriek lacht om scheetgrapjes en onderbroekenlol.

Mammals geeft ons gelukkig een fijne wisselwerking tussen de aanwezige James Corden en de meer ingetogen Colin Morgan, en voelt geenszins als een ongemakkelijke wedstrijd tussen twee professionele grappenmakers. Corden zet een geloofwaardige underdog neer. Kwetsbaar, een tikje stuntelig, maar zo innemend als de buurjongen van de overkant. Compleet anders dan de snelle sketches waar we de Britse komiek van kennen ligt zijn uitdaging in het spelen van een serieus personage. Hij ziet zich gesterkt door Morgan, die zich met de rol van Jeff prima losbreekt van het anders zo guitige toverende titelpersonage in Merlin.

Helaas is deze ommekeer niet voldoende om het vlot drijvend te houden en blijft Mammals ondanks meerdere gevestigde spelers een vlakke serie over onfrisse relatiegeheimen. Een optelsom van momenten die een eigen weg gaan en uiteindelijk weer in elkaar verwarren. Stiekem rondneuzen leert dat Mammals geen hoge cijfers scoort. De punten bungelen ver onder de prettige standaard en het onderwerp kan voor getroffen ervaringsdeskundigen nou eenmaal reden zijn om na de eerste aflevering af te haken.

Rijst de vraag of deze zes afleveringen het loopje naar de afstandsbediening waard zijn. Het antwoord: ja. Al was het alleen maar om te zien hoe een veelbelovende productie slechts twee sterren vangt. En voor de bizarre symboliek aan het eind van de rit. Want Mammals stipt pijnlijk aan dat er genoeg (wal)vissen in de zee zwemmen.

★★☆☆☆

Mammals is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen