search
"Gevaarlijke" Netflix-serie 'Ancient Apocalypse' zou complottheorieën promoten
Series / Nieuws

"Gevaarlijke" Netflix-serie 'Ancient Apocalypse' zou complottheorieën promoten

De presentator van de serie zou enkel zijn eigen theorie willen verkondigen zonder veel bewijs.

De recente documentaireserie Ancient Apocalypse heeft op flink wat kritiek mogen rekenen. De educatieve serie over verschillende verloren beschavingen zou namelijk helemaal niet zo educatief zijn. Vanuit meerdere hoeken wordt de serie beschuldigd van het promoten van complottheorieën zonder enige wetenschappelijke fundering.

Stuart Heritage, journalist bij The Guardian, vindt dat de presentator van de serie, Graham Hancock, in de serie alleen door de hele wereld trekt om zijn eigen theorie over de geschiedenis te bewijzen. In zijn wereldbeeld zou die namelijk helemaal vol zitten met verloren beschavingen, wiens bestaan hij enkel niet hard kan bewijzen.

Heritage vindt het gevaarlijk hoe Hancock speculeert over de waarheid. Heritage vond in zijn artikel: "Geloven dat ultra-intelligente wezens de piramides hebben helpen bouwen is één ding, maar waar houdt het op? Geloven dat verkiezingsfraude echt is? Geloven dat 9/11 een inside job was? Erger?"

Kritiek van eigen bodem
Ook in Nederland klinkt boze repliek. Volgens bijzonder hoogleraar archeologie Luc Amkreutz is de wetenschappelijke fundering van Hancock "ver te zoeken". Hancock stelt zichzelf dan ook niet op als wetenschapper of historicus op, maar als een journalist op zoek naar de "waarheid".

Amkreutz stelde in een verklaring over Hancock's keuze om een journalist te zijn in plaats van een wetenschapper:" [Dat is] een dekmantel. Hancock maakt dat onderscheid zodat hij de aanval kan openen op de wetenschap en de polarisatie kan vergroten."

Het is dus aan te raden weinig wat Hancock in de serie zegt voor waar aan te nemen. Benieuwd naar het verhaal van de man, waarbij hij zelfs het bestaan van Atlantis aanhaalt? Bekijk dan snel zijn betoog bij Netflix!

Hieronder een reactie van Graham Hancock op de veelzijdige kritiek op zijn werk!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen