Dit is waarin de Elfen in 'The Lord of the Rings' verschillen van de Elfen in 'The Rings of Power'

'The Rings of Power' is een visueel aantrekkelijke serie. Er is echter een duidelijk verschil in hoe het Elfenras neergezet wordt vergeleken met 'The Lord of the Rings'.

Valeria Milic, 6 december 2022 08:34

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Regisseur van de The Lord of the Rings-trilogie Peter Jackson verfilmde de Elfen volgens de beschrijvingen in Tolkiens boeken. Door verfijnd gebruik van zowel belichting als bepaalde kleurenschema's baadden zijn Elfen in een helder maar ook wat kouder licht. Het Elfenras is verheven maar heeft een bepaalde afstand ten opzichte van de overige bewoners van Midden-Aarde.
Ook The Rings of Power heeft de nodige aandacht gestoken in de Elfen-personages. De keuzes qua gebruik van licht en kleur zijn echter anders dan die van Jackson.

Filmtechniek zorgt voor andere uitstraling
De makers hebben uitgepakt in hun weergave van Midden-Aarde. Númenor en Khazad-dûm zijn te zien. Ook komen traditionele Elfen-regio's voorbij, zoals Valinor.

Wat hierbij echter opvalt is dat het Elfenrijk een warme gloed heeft. Dit effect is gecreëerd door het gebruik van warmere kleuren zoals goud, en zachtere nuances.

Mythologische context niet volledig?
Dezelfde benadering is toegepast op de Elfen-personages: goudtinten worden gecombineerd met een zachtere belichting. Hoewel hiermee de engelachtige aard van de Elfen wordt benadrukt, verschilt het wezenlijk van het zilveren, koudere sterrenlicht in The Lord of the Rings.

Het voert te ver om te zeggen dat de Elfen verkeerd zijn neergezet, wel lijkt een deel van het Elfen-karakter te missen. De associatie van Elfen met sterren is relevant in Tolkiens wereld. Wellicht zal het tweede seizoen van The Rings of Power de Elfen anders gaan belichten.

Het volledige eerste seizoen van The Rings of Power kun je in zijn geheel streamen op Prime Video.

Hieronder kun je een interview bekijken met twee acteurs uit The Rings of Power:
Bron: Startefacts

Lees meer over: The Rings of Power, The Lord of the Rings, Prime Video

Populair nieuws