Recensie Apple TV+-serie 'Echo 3'

Recensie Apple TV+-serie 'Echo 3'

Rommelig actiedrama neemt te veel tijd om zijn verhaal te vertellen.

Jip Strijbos, 14 januari 2023 18:13

Regie: Pablo Trapero, Mark Boal, Claudia Llosa, e.a. | Cast: Luke Evans (Alex Chesborough), Michiel Huisman (Prince Haas), Jessica Ann Collins (Amber Chesborough), James Udom (Mitch), Martina Gusman (Violeta Matiz), e.a. | Aantal afleveringen: 10 | Speelduur: 43-66 minuten | Jaar: 2022-2023
Prince en Alex zitten samen bij de Special Forces en zijn niet alleen collega's, maar ook zwagers. Tijdens een missie in Afghanistan gaat er een boel mis en moet Alex de keuze maken om een man van het team achter te laten. Dit zorgt voor een grote breuk in de groep en vooral tussen Alex en Prince. Enige tijd later wordt de vrouw van Prince in Zuid-Amerika door het plaatselijke kartel ontvoerd. Aan Prince en Alex de klus haar terug te krijgen.

De opening wekt direct interesse en laat de menselijkheid van het vak zien evenals de morele vraagstukken die hieraan verbonden zijn. Helaas wordt deze slechts sporadisch opnieuw verkend en resteert er een bijzonder langzaam lopend verhaal. Er ontstaat daarna opmerkelijk vaak onduidelijkheid over de gebeurtenissen, terwijl de premisse juist zo rechttoe rechtaan is. Het helpt ook niet dat de serie uit drie delen bestaat. Het wordt evenmin duidelijk wordt waarom daarvoor is gekozen.

Wie met een opzet als deze een actierijke rit verwacht, komt van een koude kermis thuis. De vaart is vaak ver te zoeken en het verhaal kruipt bij tijden vooruit. Dat hoeft niet erg te zolang de personages goed zijn uitgewerkt, maar dat is allerminst het geval. Amber is een gelaagd personage dat zich op een interessante manier ontwikkelt, maar helaas gaat veel meer aandacht naar Alex en Prince wier persoonlijkheden niet veel verder komen dan stoere mannen die alles over hebben voor hun dierbaren.

Verder ontwikkelen zij zich niet, wat knap is gezien de lengte van de serie. Nu en dan wordt vluchtig verwezen naar gebeurtenissen uit hun verleden. Daar had makkelijk wat ontwikkeling aan kunnen worden gekoppeld, maar die blijft achterwege. Daarnaast is het acteerwerk van Michiel Huisman houterig. Hij lijkt nog steeds niet volledig op zijn gemak in volledig Engelstalige rollen. Luke Evans doet het aardig met zijn stoeremannengegrom, maar krijgt verder maar weinig te doen.

Het lage tempo komt voort uit een poging dieper in te gaan op de consequenties van de acties van Prince en Alex op de gespannen relatie tussen Colombia en Venezuela. Complimenten voor de poging het verhaal daarmee wat gelaagder te maken, maar helaas ontbreekt de durf om hier volledig op door te pakken. De tenen worden in het water gedipt, maar een duik in het diepe wordt nooit genomen.

Alles wat daarbuiten gebeurt wordt te weinig toegelicht. Hoe kunnen Prince en Alex bepaalde acties zomaar ondernemen, zonder op dat moment de consequenties te ervaren? Hoe zijn de twee in staat de hoogste regionen van de Colombiaanse politiek om hulp te vragen? Er ontstaat een subplot over Prince die in de senaat wil komen, maar het hoe of waarom behoeft blijkbaar geen verklaring. Het gemis van al deze details maakt het geheel niet alleen ongeloofwaardig, maar vooral heel rommelig en onsamenhangend.

Pas in de laatste aflevering komen de écht boeiende morele vraagstukken aan bod. Als deze in het begin van de serie waren gepresenteerd had dit zeer goed kunnen uitpakken, maar in de slotfase krijgen ze simpelweg veel te weinig tijd om volwaardig te worden uitgewerkt. De laatste aflevering eindigt ook nog eens met een anticlimax. Het verhaal van Echo 3 was passender geweest voor een film. Geen afgetrainde, gespierde Amerikaanse held die deze tien afleveringen kan redden.

★★☆☆☆

Echo 3 is te zien bij Apple TV+.


Lees meer over: recensie, Echo 3, Apple TV Plus, Mark Boal, Luke Evans, Michiel Huisman, Jessica Ann Collins, James Udom, Martina Gusman, Special Forces, Colombia, Bolivia, zwagers

Populair nieuws