Dikke aanrader op Netflix: de sterke scifi-film 'Gattaca'

Aanrader op Netflix: de scifi-film 'Gattaca'

Filmnieuws - De film van de week scoort op alle filmsites boven de zeven en soms bijna een acht.

Thuur Hutjens, 3 februari 2023 00:13

De film Gattaca scoort op alle filmsites boven de zeven en soms bijna een acht. Dat is niet gek. Het gaat over onderwerpen waar we allemaal door geholpen of door gehinderd worden: genen, data en algoritmes.
Algoritmes en gegevens zijn in ons leven steeds belangrijker geworden. In de film vormen ze een dwangmatige blauwdruk voor het leven.

Horrorscenario

DNA-materiaal als absoluut kompas voor de keuzes en inrichting van je leven. Is het een innovatief middel of manipulatietechniek? En is deze ontwikkeling goed en onvermijdelijk of slecht en gevaarlijk?

Toen de film Gattaca uitkwam in 1997 was de toepassing van algoritmes vooral een fantasie. Nu zien we dat de mogelijkheden tot een horrorscenario meer voorhanden zijn dan 25 jaar geleden.

Goed ontvangen

Over de film is iedereen het in ieder geval wél eens. Van IMDB, tot tevreden kijkers en Rotten Tomatoes: Gattaca is een indringende en intrigerende film.Andere identiteit als dekmantel

Het hoofdpersonage, gespeeld door acteur Ethan Hawke - van onder andere Training Day - heeft er schoon genoeg van dat alles van hem wordt vastgelegd en voor hem wordt bepaald.

Hij neemt een andere identiteit aan om aan deze vooropgestelde wereld te ontsnappen. Hij wilt keuzes kunnen maken en richting geven aan zijn eigen leven. Komt hij ermee weg of verraadt zijn voorspelbare DNA alsnog zijn dekmantel?

Uma Thurman

Uma Thurman speelt ook mee in deze klassieker. Ze is onder meer bekend van de Kill Bill-franchise en de dansscène met John Travolta in Pulp Fiction.

Gattaca is nu op Netflix te bekijken.


Lees meer over: Gattaca, netflix, lovende critici, ethan hawke, uma thurman

Populair nieuws