search
Reis terug naar de jaren '90 met Carlo en Irene en 'De Telekids Generatie'
Series / Featured

Reis terug naar de jaren '90 met Carlo en Irene en 'De Telekids Generatie'

"Een nostalgische waas van herinneringen met een pittig sausje erover"

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Carlo Boszhard en Irene Moors zijn nog altijd een begrip in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Met programma's als De TV Kantine weten ze nog steeds de kijker te laten lachen.

Bekijk op instagram


Telekids


In de podcast De Telekids Generatie duikt Elger van der Wel in de rijke geschiedenis van het programma. De sketches, de spellen, de liedjes. Alles komt voorbij.

Om naar de oorsprong van Carlo en Irene te gaan moeten we terug in de tijd, naar de jaren negentig en naar Telekids, dat van 1989 tot 1999 op televisie was.

In de beginjaren presenteerde Irene Moors alleen en praatte voornamelijk filmpjes aan elkaar. Vanaf 1993 kwam Carlo Boszhard erbij.Liedjes en jingles


In twaalf afleveringen praat Elger van der Wel met makers en met fans. Elke aflevering heeft een speciaal thema.

Zowel Carlo en Irene zijn veel met muziek bezig geweest. Zo zijn er cd's uitgebracht en zijn er meerdere Telekids concerten gegeven. De muziek was eigenlijk een verlengstuk van de tunes en jingles die het programma al had.

Q-Music DJ Mattie Valk: "Die cd's, die liedjes staan al zo lang ik me kan heugen in mijn Spotify lijst. Telekids gaf een onbezorgd, geborgen gevoel."

"Het gekke van de generatie die met Telekids is opgegroeid: geef ze drie woorden en ze maken het liedje af, ze maken de jingle af, of de catchphrase."Het leven is een zure bom


Pas echt populair werd het programma toen Carlo en Irene met de persiflage van Goede Tijden, Slechte Tijden kwamen: Pittige Tijden.

Pittige Tijden begon in seizoen 1996-1997 en ontsteeg Telekids compleet. Een soap voor kinderen werd razend populair onder volwassenen en met name studenten.

"Dit gaat lukken of dit wordt echt helemaal niks," aldus actrice Daphny Muriloff, die "de buurvrouw" speelde.

In de soap kwamen ook vaak BN'ers langs, zoals Jeroen van den Boom, Guus Meeuwis, Angela Schijff, Gerard Joling en vele anderen.Een eigen taal


Carlo en Irene creëerden in de loop van het programma ook een eigen taal. Zo werd leuk 'pittig', mond werd 'giecheltje' achterwerk werd 'bonbonnière' en knuffelen werd 'fiezelevozelen'.

De impact van Telekids op de generatie die opgroeide in de jaren negentig is nog steeds immens, dat blijkt wel weer uit de podcast.

De podcast serie is in zijn geheel te beluisteren op SpotifyInteresse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen