search
Hollywood massaal in protest na cancelen vele films en series?

Hollywood massaal in protest na cancelen vele films en series?

Het als wispelturig ervaren beleid van tv-zenders en streaming-platforms zou gevolgen kunnen hebben.

Valeria Milić
De Amerikaanse amusementsindustrie is gigantisch. De competitie is moordend, en er gaan enorme bedragen in om. Wel is het zo dat acteurs en schrijvers beter georganiseerd zijn vergeleken met sommige andere landen.

De Writers Guild of America is de vakbond is voor film- en tv-schrijvers: WGAW voor het westen en WGAE voor het oosten.

De situatie wordt hieronder in grote lijnen in kaart gebracht.

Gebrek aan zekerheid en transparantie


Door het cancelen van populaire series hebben makers vaak het idee dat ze met lege handen achterblijven. Hoe kun je immers iets opbouwen wanneer het met een vloek en een zucht beëindigd wordt? Verder krijgen schrijvers ook geen inzage in de cijfers waarop bedrijven hun beslissingen baseren.

Leidt staking to meer cancelen?


Schrijvers schromen, volkomen begrijpelijk, niet om voor zichzelf op te komen. In 2007-2008 gingen de 12.000 leden van de WGA destijds massaal in staking. Zij kregen vanaf toen wel een percentage van de opbrengsten behaald herhalen van afleveringen op tv.

In die periode grepen sommige zenderbazen echter de gelegenheid aan om bepaalde series te cancelen die nog niet zo hoog scoorden. Zij gaven vervolgens de staking hiervan als reden op.

Met pittige reacties van zowel schrijvers als publiek in het vooruitschiet zal de amusementsindustrie dus met creatieve oplossingen moeten komen.

Aanbevolen artikelen