search
Review Prime Video en Amazon Video - aanbod, prijzen, series en meer
Series / Streaming-diensten

Review Prime Video en Amazon Video - aanbod, prijzen, series en meer

Met meer dan 200 miljoen abonnees is Prime Video een van de grootste spelers in het VOD-landschap.

"‹"‹Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon introduceerde in 2017 Prime Video binnen de Nederlandse markt. Voor een klein prijsje lijkt deze dienst te concurreren met grote VOD-platformen als Netflix en HBO Max met een imposant aanbod. Lees hieronder alles over de prijzen van Prime Video, aanbod en voordelen!


Opgericht in: 2006 (als Amazon Unbox)
Hoofdkantoor in: Seattle, VS
Focus: Internationale films en series
Betalingsvorm: abonnment of kopen/huren
Prijs: €2,99 per maand

Sinds 1997 richt moederbedrijf Amazon zich op het online verkopen van muziek, video's en boeken. De audiovisuele branche van het bedrijf breidde in 2006 rap uit met haar eigen videodienst Amazon Unbox. Al gauw veranderde de dienst van naam naar Amazon Instant Video on Demand en later naar de welbekende Prime Video.

Vanaf 2016 begon Amazon haar videodiensten te scheiden: Prime Video voor abonnees en Amazon Video voor het huren of kopen van films en series. Deze scheiding bestaat nu nog steeds en is doorgevoerd over de hele wereld na de wereldwijde release van de streamingdiensten.

AanbodDe afgelopen jaren groeide de catalogus van Amazon aanzienlijk, onder andere door de acquisitie van de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) en een meerjarige deal met Universal Pictures. Hierdoor krijg je via de diensten van Amazon toegang tot flinke titels, zoals films uit de Fast & Furious-, Jurassic Park- en Bourne-reeksen.

Recente Amazon Originals hebben veel aandacht getrokken, met voorbeelden zoals The Boys en The Rings of Power. Vele hiervan komen uit de Verenigde Staten, maar ook Europese landen kunnen rekenen op originele series. Zo kwam in 2022 de eerste Nederlandstalige Amazon Original uit, genaamd Modern Love Amsterdam.

Naast films, series en programma's uit de eigen bibliotheek kent Amazon ook Amazon Channels, wat nog het meest lijkt op het aanbieden van optionele betaalde zenders binnen een regulier televisieabonnement. Hierbij wordt de content van andere videodiensten aangeboden binnen het platform van Amazon, zoals die van Fandor, Shorts TV, Liongate+, Acorn TV en zelfs de Nederlandse filmdistributeur September Film.

Vijf van de bekendste series op Amazon Prime zijn:
1. The Wheel of Time
2. Star Trek: Picard
3. Fleabag
4. The Peripheral
5. Carnival RowBeschikbaarheidPraktisch in elk land ter wereld zijn Amazon Video en Prime Video beschikbaar. De enige uitzonderingen zijn de Volksrepubliek China, Cuba, Iran, Noord-Korea en Syrië. Per land kunnen echter wel de catalogus en de betaalmethodes verschillen.

Na lange tijd geen diensten te hebben aangeboden op Apple TV's zijn nu de diensten van Amazon beschikbaar op praktisch elke Smart TV, op elke internetbrowser en via een eigen applicatie van Android en Apple.

Prijzen en abonnementenDe prijzen voor het kopen of huren van films en series bij Amazon Video kunnen verschillen per aanbieder. Let op: bij Amazon Channels is het nodig om een afzonderlijk abonnement af te sluiten (na de proefperiode) om hun aanbod te bekijken.

Amazon Prime kost €2,99 per maand. Hierbij heb je toegang tot de exclusieve catalogus van Prime Video. Hiernaast krijgen abonnees van de Prime-dienst nog extra voordelen op het grotere platform van Amazon, waaronder onbeperkt gratis bezorging van producten, aantrekkelijke voordelen voor videogames en onbeperkte opslag met Amazon Photos.

Onze tipHet lijkt bizar dat Amazon hun diensten zo goedkoop aanbiedt in Nederland, want de consument heeft met Amazon en Prime Video toegang tot een overdonderd groot aanbod van films, series en programma's. Daardoor is het aanschaffen van het relatief goedkope abonnement het overwegen waard, zeker met het oog op de toenemende populariteit van Amazon's originele series.

Een reden voor de lage prijzen kan zijn dat via het bundelen van video- en e-commercediensten Amazon slinks hun eigen diensten beter weet te introduceren binnen de Nederlandse markt. Nog even, en alle Prime-abonnees kunnen zo onze bol.com links laten liggen om al hun kerst- en sinterklaascadeaus aan te schaffen bij Amazon. Dat de prijzen dus voor altijd zo laag zullen blijven, lijkt onrealistisch.


Ga zelf naar Prime Video


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen