search
Recensie SkyShowtime-serie 'Souls'
Recensie

Recensie SkyShowtime-serie 'Souls'

Wat je krijgt wanneer domme makers menen intellectueel te zijn.

Regie: Alex Eslam, Hanna Maria Heidrich | Cast: Brigitte Hobmeier (Hanna), Aaron Kissiov (Jacob), Julia Koschitz (Allie), Lili Epply (Linn), Aleksandar Jovanovic), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 40-47 minuten | Jaar: 2022

Er zijn films en series waarin de belangrijkste antwoorden omtrent een mysterie uitblijven, maar dat is geen probleem omdat het daar eigenlijk niet om draaide. Daarom zal de nadruk ook niet te veel op dat onverklaarde mysterie liggen. In Souls draait het wel tot het laatste moment om het mysterie, maar het is het niet waard daar acht trage afleveringen over te aanschouwen. Daarom zal verderop in deze recensie een spoiler staan. De ontknoping is het namelijk, net als de rest van de serie, niet waard.

In het verleden zit Allie vast in een tijdlus. Ze ervaart keer op keer de dag dat haar man de piloot zal zijn van een vlucht die neerstort en het lukt haar niet om hem van boord te houden. In het heden beweert de tiener Jacob dat hij de reïncarnatie is van diezelfde overleden piloot. In de toekomst gaat Linn undercover in een sekte die in reïncarnatie gelooft. Het vliegtuigongeluk is wat de drie personages en tijden met elkaar verbindt, maar hoeveel zit er werkelijk achter?

De schrijvers van Souls verraden hun onkunde in de eerste paar minuten. Een personage introduceert zichzelf in de voice-over als Allie. Een minuut later zegt ze tegen haar man: "Is Allie zwanger?" Je kent Allie nog maar net en het laatste dat je verwacht is dat ze over zichzelf spreekt in de derde persoon. Dus er wordt onnodig verwarring gecreëerd. Gewoon een domme fout. Maar het verklaart wel waarom deze serie zichzelf ontzettend intelligent vindt zonder dat daadwerkelijk te zijn.

En domme mensen gaan ervanuit dat andere mensen ook dom zijn. Het is kraakhelder wat de verschillende tijden zijn: een geblondeerde Allie zit in het verleden, in het heden zit Jacob met zijn retrojasje en belachelijke helmkapsel en de toekomst is voor Linn die in een gekraakt kantoorpand woont met een sekte. Simpel. Toch verschijnen elke aflevering de woorden 'verleden', 'heden' en 'toekomst' in beeld, voor het geval je er niets van snapt. Het roept al gauw een "ja, nu weten we het wel"-gevoel op, maar het houdt hardnekkig aan.

Souls is humorloos en neemt zichzelf doodserieus. Dat is puur om de illusie hoog te houden dat je naar een diepzinnig kwaliteitsdrama kijkt. Laat Jacob maar heel intens naar iets kijken terwijl haast onophoudend digitaal achtergrondstrijkwerk klinkt, dan valt het hopelijk niet op dat die acteur de hele serie lang maar één gezichtsuitdrukking heeft. Geef dat subplot van Jacobs agressieve vader maar een heftige climax, dan merkt vast niemand dat dit ontzettend losstaat van het hoofdplot.

De grootste crime is de focus op het mysterie. Ten eerste is er Allies gevangenschap in die ene fatale dag. Dat raadsel komt na een paar afleveringen ten einde door de verklaring dat het allemaal niet echt was; het bleek al die tijd een denkbeeldige verfilming van Allies boek dat ze heeft geschreven om over het verlies van haar man te komen. Het mysterie van de toekomst is of die sekteleider echt mensen naar een vorig leven kan sturen. Nee. Hij blijkt maar wat te prutsen. Het zijn twee raadsels die uren kijktijd vragen maar uitdraaien op niets.

Twee mysteries zijn al met een sisser afgelopen, dan blijft alleen Jacob nog over die beweert dat hij zijn lichaam deelt met overleden piloot Leo. Ja, dat is echt. Of nee, halverwege het seizoen toch niet meer. Even later weer wel. Dan weer niet. En in de laatste minuut komt hij met bewijs dat het wel allemaal echt is. Maar ja, dan is de serie voorbij en blijf je achter met de vraag: wat voor nut had deze serie eigenlijk?

Op een andere streamingsdienst verscheen enkele jaren geleden een ander Duits mysterie. Die verwierf populariteit, wat de deur opende voor meer Duitse geheimzinnige series, want er heerst al decennialang de misvatting dat wanneer iets niet uit Hollywood komt het per definitie meer de moeite waard is. Klinkklare onzin. Kwaliteit en troep zijn universeel. Souls is troep, verpakt in een gek jasje dat je probeert wijs te maken dat het kwaliteit is.

★★☆☆☆

SkyShowtime is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen