search
Waarom Uhura-actrice uit 'Star Trek' de serie toch maar niet inruilde voor iets anders
Series / Nieuws

Waarom Uhura-actrice uit 'Star Trek' de serie toch maar niet inruilde voor iets anders

Nichelle Nichols wilde stoppen met 'Star Trek', maar Martin Luther King Jr. raadde dit af.

De allereerste Star Trek werd destijds gecanceld wegens slechte kijkcijfers. Nichelle Nichols, die luitenant Nyota Uhura speelde, wilde eigenlijk opstappen, maar bleef uiteindelijk toch.

Star Trek begon in de jaren zestig en was zijn tijd vooruit. Zo was daar luitenant Uhura. Ze was een volwaardig bemanningslid, terwijl in die tijd een zwarte actrice in zo'n rol allesbehalve gewoon was.

Liever Broadway


Nichols' hart lag echter niet bij tv maken. Ze wilde op het toneel staan, en kreeg op een gegeven moment een droomaanbod van Broadway. Nichols was er helemaal klaar voor, totdat de legendarische mensenrechtenactivist dr. Martin Luther King Jr. haar adviseerde om te blijven.

Voorbeeldfunctie tegen wil en dank


Tijdens een Reddit-AMA in 2015 heeft de actrice dit verhaal bevestigd. Nichols vertelt: "Ik heb hem door de jaren heen meerdere malen gesproken. Toen hij hoorde van mijn plannen zei hij tegen me 'Nichelle, of je het nu leuk vindt of niet, je hebt een voorbeeldfunctie gekregen. Dat kan alleen maar effect hebben als je ook blijft'".

Nichols bleef zoals bekend in Star Trek spelen, en heeft na de serie alsnog toneelgespeeld en muzikale toernees gedaan. Actrice en komiek Whoopi Goldberg heeft Nichols als inspiratie genoemd voor haar latere carrière. Zij had een rol als Guinan in Star Trek: TNG en later ook in Star Trek: Picard.

Nichols overleed in 2022 op de leeftijd van 89 jaar.

Kijk Star Trek op Netflix.

Bekijk op instagramInteresse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen