search
Kost Netflix straks twee keer zo veel?
Series / Nieuws

Kost Netflix straks twee keer zo veel?

De Europese Unie overweegt belastingen op Big Tech-bedrijven, is dit eerlijk naar de consument?

Internetgebruik is een deel van ons dagelijks leven geworden, en dit zal voorlopig zeker zo blijven. Wel is het zo dat er kosten verbonden zijn aan het verder uitbouwen van de wereldwijde netwerken. De vraag rijst hierdoor wie deze kosten voor zijn rekening gaat nemen.

De EU overweegt een zogeheten internetbelasting voor de Big Tech-bedrijven, zoals bijvoorbeeld Netflix, Google, Apple en Amazon. Diverse grote EU-telecombedrijven hebben hier de laatste jaren om gevraagd. De Nederlandse minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, waarschuwt hier echter voor.

Belasten infrastructuur


De gedachte hierachter is dat het grootste deel van het netwerkverkeer immers komt door gebruik van de diensten van Big Tech-bedrijven. Het zou dus logisch moeten zijn dat deze bedrijven belast worden voor hun bijdrage aan het belasten van deze infrastructuur. Deze wordt nu immers door telecom-bedrijven onderhouden.

In een interview met Reuters geeft Adriaansens echter het volgende aan: "Je riskeert hiermee dat de consumenten gestraft worden. Big Tech zou zo'n belasting doorberekenen aan de consumenten. Enerzijds betalen mensen dus aan telecombedrijven, anderzijds aan de streaming-platforms en de diverse abonnementen die hieraan vastzitten".

Resultaten onderzoek


De bewindsvrouw heeft deze informatie uit het rapport van economisch consultancy-bedrijf Oxera. Dit bedrijf heeft een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse overheid.

Uit dit rapport blijkt tevens dat telecombedrijven de laatste jaren niet meer kosten hebben gemaakt wat het onderhoud van hun netwerk betreft, ondanks het toenemende dataverkeer. Verder heeft men juist meer winst gemaakt als gevolgen van moderniseren van de infrastructuur.

Nederland spreekt zich uit


"Onze analyse laat zien dat een voorstel voor een dergelijke belasting laat zien dat dit geen hogere economische efficiëntie brengt," aldus het rapport. Nederland is hiermee het eerste EU-land dat zich tegen een dergelijke belasting heeft uitgesproken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen