Recensie Netflix-serie 'Entrevías' seizoen 2

Recensie Netflix-serie 'Entrevías' seizoen 2

De serie over de armste buurt van Madrid krijgt een heftig tweede seizoen.

Dieuwertje Deutekom, 4 maart 2023 15:19

Regie: Iñaki Mercero, Alberto Ruiz Rojo, Oriol Ferrer, Luis Oliveros | Cast: Jose Coronado (Tirso Abantos), Nona Sobo (Irene), Felipe Londoño (Nelson), Laura Ramos (Gladys), Manolo Caro (Sanchís), e.a. | Aantal afleveringen: 8 | Speelduur: 71-75 minuten | Jaar: 2022
De Spaanse serie Entrevías, over een beruchte buurt in Spanje, is toe aan zijn tweede seizoen. Aan het einde van seizoen één kregen we al een vooruitblik van wat er mogelijk zou komen. Gaat het Romeo en Julia-achtige paar Irene en Nelson echt uit elkaar? Eindigen Gladys en Tirso nu samen of niet? En zal Tirso eindelijk zijn racistische opmerkingen inperken?

Entrevías speelt zich af in de armste buurt van Madrid en is een lofzang op de veerkracht van de bewoners. Wanneer Irene en Nelson de liefde bedrijven bovenop een leegstaande treinwagon wordt de symboliek van de aan de spoorwegen gelegen wijk prachtig weergegeven – want om de een of andere reden ligt een door armoede en discriminatie geteisterde buurt altijd aan de andere kant van het spoor. Wegen die samenkomen en tegelijkertijd scheiden, de kloof tussen arm en rijk; het wordt allemaal op emotionele wijze uitgewerkt in Entrevías.

Het racisme in de serie is soms moeilijk te verteren – zeker gezien het feit dat het overgrote deel van hoofdpersoon Tirso komt, wat het moeilijk maakt om sympathie voor hem te voelen. Om de zoveel zinnen worden woorden als 'panchito' en 'telenovela' rondgeslingerd – bedoeld voor de Latijnse Amerikanen – en meestal is Colombiaanse Gladys daar het meest door van streek. Wat ze dan ook ziet in Tirso is onbegrijpelijk, maar als we de vooruitblikken mogen geloven zullen die twee het eindelijk met elkaar aanleggen en niet meer om elkaar heen draaien.

Naast de lang uitgestelde actie tussen Gladys en Tirso is er een verrassende romance tussen Amanda en Jimena, die zo irritant chemieloos is dat het beledigend wordt. Blijkbaar is er lastminute een diversiteitsbeleid geforceerd voor een snelle coming-out, maar wanneer Irene haar moeders onvriendelijkheid toeschrijft aan haar ontkende geaardheid komt dat allerminst oprecht over. De echt interessante relatieontwikkelingen kunnen beter worden overgelaten aan andere personages, gespeeld door betere acteurs.

In het eerste seizoen konden we genieten van een aantal interessante personages, zoals de kleurrijke Nata. Begrijpelijk dat er in het nieuwe seizoen meer van haar te zien is. Echter, het personage is compleet veranderd. Nata is volledig doorgeslagen, wat de verhaallijnen soms behoorlijk verstoort. Desondanks leef je mee met de personages, tot aan de overemotionele maar passende finale aan toe. Of er een derde seizoen komt is onbekend; er is na de laatste aflevering geen vooruitblik te zien. De laatste scène suggereert een nieuwe verhaallijn, dus er is een sprankje hoop voor de fans van gevoelig Spaans drama.

★★★☆☆

Entrevías is te zien bij Netflix.


Lees meer over: recensie, Entrevias, Netflix, Inaki Mercero, Alberto Ruiz Rojo, Oriol Ferrer, Luis Oliveros, Spaans, Madrid

Populair nieuws