search
Recensie HBO Max-serie 'Rain Dogs'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'Rain Dogs'

Een alleenstaande moeder moet vechten om het hoofd boven water te houden. Een verhaal dat je raakt.

Regie: Richard Laxton, Jennifer Perrott | Cast: Daisy May Cooper (Costello), Jack Farthing (Selby), Ronke Adekoluejo (Gloria), Fleur Tashjian (Iris), Sam Hazeldine (Paul), Tom Durant Pritchard (Richard), Adrian Edmondson (Lenny), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 24-27 minuten | Jaar: 2023

De komische dramaserie Rain Dogs volgt het leven van Costello Jones, een alleenstaande moeder die moeite heeft rond te komen en een zwervend bestaan leidt. Hoewel dit plot zal niet voor iedereen herkenbaar zal zijn, is er een grote groep is die op deze manier moet leven. Met deze blik op het leven in de lagere sociale klasse weet Rain Dogs sociale ongelijkheid te agenderen.

Daarmee kaart de serie een actueel onderwerp aan, aangezien de kloof tussen arm en rijk wereldwijd steeds groter wordt. Dit enigszins dramatische onderwerp wordt echter op een luchtige manier gebracht, met hulp van wat goed gedoseerde humor, zonder iemand belachelijk te maken of in een kwaad daglicht te zetten.

In de eerste aflevering maken we kennis met de personages door letterlijk mee te kijken met hoe zij hun leven leiden en wat hen zoal bezighoudt. Van enige toelichting is geen sprake, waardoor je vrij bent je eigen beeld te vormen aan de hand van wat je zoal te zien krijgt.

Het verhaal zet zich vervolgens voort als een soort boek. Elke aflevering werkt als een nieuw hoofdstuk met een eigen titel, die aan het begin wordt getoond en een cryptische omschrijving geeft van wat je van de aflevering kunt verwachten. Je hoeft hier niets mee te doen - de serie is namelijk geen raadsel dat dient te worden opgelost - maar het geeft de oplettende kijker toch enige uitdaging.

Naast Costello volgen we haar beste vriend Selby, wiens leven in een eigen verhaallijn wordt uitgewerkt. Selby is een homoseksuele artistiekeling die is opgegroeid in een vooraanstaande familie waarin hij niet echt thuishoorde. Hij heeft een intense vriendschap met Costello en ziet haar dochter Iris dan ook als zijn eigen dochter. In de eerste aflevering wordt hij vrijgelaten uit de gevangenis, waarna hij zijn leven weer oppakt.

Selby's uitgebreide verhaallijn zorgt voor een prettige afwisseling, zonder iets af te doen aan het hoofdverhaal. Sterker nog, de twee verhaallijnen versterken elkaar juist doordat zo met elkaar verweven zijn, want zonder elkaar zouden ze weinig voorstellen. Want hoewel het onderwerp interessant is, heeft de serie qua plot weinig spectaculairs te bieden.

Het acteerwerk van met name Daisy May Cooper als Costello en Jack Farthing als Selby maken de serie tot een succes, maar Rain Dogs doet niet veel meer dan het volgen van hun levens, inclusief de vele problemen die op hun pad komen. Toch is Rain Dogs geen saaie serie, omdat er in elke aflevering wel weer iets aan de hand is en de gebeurtenissen elkaar in een behoorlijk tempo opvolgen.

★★★☆☆

Rain Dogs is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen