search
Recensie Prime Video-serie 'Redefined: J.R. Smith'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Redefined: J.R. Smith'

Gaat voornamelijk niet over J.R. Smith (maar blijft wel doen alsof).

Regie: Philip Knowlton | Afleveringen: 4 | Speelduur: 28-31 minuten | Jaar: 2023

Er zijn popnummers die de diepgang hebben van een pannenkoek, maar dat is prima omdat ze heerlijk klinken en verder geen pretenties hebben. En toch, zodra iemand er alle lol en energie uitzuigt met een langzame pianoversie regent het reacties van mensen die opmerken hoe gelaagd diezelfde pannenkoek ineens is. Dat is ook toepasbaar op films en series, iets waar Redefined: J.R. Smith handig gebruik van maakt. Maar het verhaal over deze ex-basketballer was leuker geweest als ongecompliceerde mooi weer spelende realityshow.

J.R. Smith was een professionele basketballer die voor diverse teams speelde, totdat niemand meer interesse in hem had. Omdat Smith niet graag stilzit besluit hij terug naar school te gaan en tegelijkertijd te proberen een golfcarrière op te bouwen. Een cameraploeg richt de lens op deze uitdaging. Alleen valt daar niet veel over te vertellen. Dus de makers besloten het geheel wat breder te maken door evenveel (zo niet meer) aandacht te schenken aan de hogeschool waar Smith zich inschrijft, evenals twee andere studenten die ook professioneel golfer willen worden: Xavier en Diego.

Smiths voornemen is noemenswaardig. Altijd goed om je hoofd met kennis te voeden en niets mis met op latere leeftijd weer naar school gaan. Ook een slimme zet om een carrièreswitch te maken wanneer je huidige baan zijn einde heeft bereikt. Smith kiest voor A&T College in North Carolina, waarmee een campus wordt belicht die ooit een thuis was voor zwarte leerlingen die niet welkom waren op blanke scholen. Dat uitgangspunt is tragisch, maar het feit dat de school er kwam en nog steeds bestaat is een mooie overwinning.

De geschiedenis van A&T komt ruimschoots aan bod in alle vier afleveringen, inclusief een paar interessante anekdotes. Verder ook een hoop geneuzel over hoe er een sfeer van verbintenis heerst en dat iedereen je familie is. Dat kan allemaal wel waar zijn, maar behalve dat je niets anders kan doen dan hun woord aannemen heeft het niks te maken met J.R. Smith en zijn nieuwe start.

Daarmee wordt tijd gevuld die ook had kunnen worden besteed met de minder positieve hoofdstukken uit Smiths leven, die nu volledig worden genegeerd. Hij wordt gepresenteerd als een enorm talent en een inspirerende figuur; een man met de wens om gezien te worden als meer dan alleen een leeghoofdige atleet. Voor de start van zijn interview kiest hij ervoor om met ontbloot bovenlijf op de bank te zitten en vraagt nog of dat goed is.

Waarschijnlijk is dit meer een grap, omdat Smith bekendstaat als de meest getatoeëerde basketballer en iemand die altijd maar zonder shirt rondloopt. Maar dat beschouwt niet iedereen als een prestatie of als cool. Daarnaast was hij misschien wel getalenteerd, maar ook extreem grillig. Hij deed tijdens een wedstrijd alleen zijn best wanneer hij daar zin in had. Uiteindelijk was zijn meest recente team dit beu en werd hij niet meer ingezet.

Verder was er een incident waarbij Smith zonder gordel in een auto reed en lekker stoer een stopbord negeerde, waardoor hij werd aangereden en zijn bijrijder overleed. Hiervoor heeft Smith een kleine maand in de gevangenis gezeten. Al deze informatie over hem krijg je niet van de documentaire die zijn naam draagt. Deze kant van hem bestaat niet in Redefined.

De oplettende kijker zal het wel opvallen dat Smith zichzelf soms tegenspreekt of dat zijn woorden niet overeenkomen met zijn daden. Hij beweert bijvoorbeeld niet voor de roem te zijn gegaan; basketbal spelen was gewoon zijn passie. Toch zien we hem enorm showen met spectaculaire dunks en toont hij graag zijn tatoeages. In de laatste aflevering zien we zijn groei. Het begint met de uitspraak "Een goede coach is een coach", gevolgd door een slappe smoes om de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag af te schuiven op een ander.

Alleen maar de leuke dingen willen laten zien over iemand met niet opvallend veel diepgang schuurt met hoe deze documentaire is gedraaid en gemonteerd. Het is weer zo'n pannenkoek die de serieuze make-over heeft gekregen. Maar dit had beter een simpele realityserie kunnen zijn, zoals die van de Veerkampjes of de Kardashians. Dat had nog steeds gecommuniceerd dat een voormalige basketbalster zijn leven wil verbeteren, zonder te doen alsof hij een stil water met een diepe grond is.

★★☆☆☆

Redefined: J.R. Smith is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen