DC en Marvel, wat is eigenlijk het verschil tussen de twee?

Gezien de onverminderde populariteit van superheldenstrips, -films, en -series volgt hier een overzicht.

Valeria Milić, 12-04-2023 19:27

De verhalen met en over superhelden zijn zowel in de bioscoop als gewoon thuis te bewonderen. Daarnaast gaan de strips natuurlijk ook gewoon door, waarbij je je af kunt vragen wat zich nu waar afspeelt.
Marvel en DC zijn de twee grootste uitgevers van superheldenstrips in de VS, waarbij Marvel de grootste van de twee is. Hieronder in het kort een wie, wat en hoe.

Verschillende bedrijven

De reden dat je bepaalde helden niet, of althans niet vaak, in de dezelfde strip, film of serie zult zien ligt dus aan het feit dat het verschillende bedrijven betreft.

Wie zijn Marvel?

Het bedrijf begon in 1941 begonnen en heette toen nog Timely Comics. Eén van hun eerste helden was Captain America. In de jaren 60 veranderde de naam in Marvel.

In 2009 heeft Disney het bedrijf gekocht en heeft de Marvel Studios opgericht. Marvel en zijn personages vallen tegenwoordig dus onder Disney.

Wie zijn DC?

DC startte in 1938 als National Comics, met de alom bekende Superman. De naamsverandering naar DC vond plaats over een periode van meerdere jaren, wat in de jaren 70 uiteindelijk het DC-logo opleverde.

Het bedrijf is in 1969 opgekocht door Warner Bros.. Dit is de productiemaatschappij die sindsdien over de DC-helden gaat.

Geen creaties van DC

Hiernaast geeft DC ook Neil Gaiman's The Sandman uit, evenals Alan Moore's The Watchmen. Beide schrijvers hebben een overeenkomst met het bedrijf aangezien dit duidelijk geen creaties zijn van DC zelf.

Verschillende helden

Een aantal helden in de wereld van Marvel: Spiderman, The Avengers, Captain America, Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow, Hawkeye, Black Panther, Captain Marvel, Wanda Maximoff and the Vision, Loki.

Een aantal helden in de wereld van DC: Superman, Justice League, Batman, Harley Quinn, The Penguin, The Riddler, Wonder Woman, The Flash, Aquaman, Green Lantern, Green Arrow.

Verschillende werelden

De Marvel-wereld is overwegend gebaseerd op de echte wereld, met hier en daar wat aanpassingen zoals het fictieve Wakanda van Black Panther. De DC-wereld is voornamelijk fictief met steden zoals Gotham (Batman), Metropolis (Superman), Atlantis (Aquaman) en Themiscyra (Wonder Woman).

De geschiedenis van de twee bedrijven, evenals hun competitie, gaat dus al een tijdje terug. Je kunt gerust stellen dat Marvel en DC net zo kleurrijk zijn als de personages die de fans door de jaren heen hebben leren kennen.


Lees meer over: DC, Marvel, strips, Captain America, Iron Man, Thor, Black Widow, Black Panther, Captain Marvel, Wanda Maximoff and the Vision, Loki, Spiderman, Justice League, Superman, Batman, Wonder Woman, the Flash, Aquaman, Suicide Squad

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Einde 'Loki' verwijst naar deze 'Endgame'-quote

Einde 'Loki' verwijst naar deze 'Endgame'-quote

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader