search
Deze vijf iconische personages zijn het vaakst opnieuw uitgevonden
Series / Nieuws

Deze vijf iconische personages zijn het vaakst opnieuw uitgevonden

Soms is een serie zo populair dat elke generatie een nieuwe versie wil maken...

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Soms heb je een personage of een wereld waar je steeds meer van wil zien. En ook steeds opnieuw. Dan herstart je de serie of zorgt ervoor dat je een hoofdrolspeler kunt vervangen.

5. Batman


De Caped Crusader is al tientallen keren opnieuw uitgevonden door tekenaars en schrijvers van de strips, maar ook op het kleine en grote scherm is Batman een geliefd personage.

Zo is er de beroemde trilogie van Christopher Nolan, met Christian Bale als Bruce Wayne/Batman, waarvan The Dark Knight, door de rol van de overleden acteur Heath Ledger, een van de meest besproken Batman films is.

Ben Affleck heeft de rol van Bruce Wayne / Batman in het "Snyder-verse" vertolkt. De nieuwste Batman is Robert Pattinson.



Maar de vleermuisdetective is niet alleen op het witte doek te zien geweest. Vanaf 1966 tot 1968 vertolkte acteur Adam West de rol. De eerste vertolking van de Batman op televisie was echter in 1943, door Lewis Wilson.

Ook series over Batman bij-personages zijn een succes. Zo gaat Gotham over het begin van Jim Gordon (Benjamin McKenzie) en eindigt als Batman (David Mazouz) voor het eerst te zien is in Gotham City.

Ook mogen we Batwoman in het Arrowverse niet vergeten, met Ruby Rose en Javicia Leslie in de hoofdrol.



4. Elizabeth Bennett


In het klassieke verhaal Pride and Prejudice, van schrijfster Jane Austen is de relatie tussen hoofdrolspeelster Elizabeth Bennet en Mr. Darcy ontzettend vaak op het grote en kleine scherm te zien geweest.



Meer dan 20 actrices hebben de rol van Elizabeth Bennet gespeeld, waaronder Keira Knightley, Lily James (Pam & Tommy) en Jennifer Ehle (Dead Ringers).



3. Sherlock Holmes


In 1887 verschenen de personages Sherlock Holmes en Dr. John Watson voor het eerst, als verhaal in de krant, in het verhaal A Study In Scarlet.

Schrijver Arthur Conan Doyle kon toen nog niet vermoeden dat Holmes, Watson, Mycroft en Mrs. Hudson tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreken.

Sterker nog, Doyle schreef het korte verhaal The Final Problem in 1893, waarin hij zijn held liet sterven.



Fans waren woedend en The Strand Magazine, het blad waarin Doyle al zijn Sherlock Holmes verhalen publiceerde, kreeg te maken met duizenden boze fans die hun abonnement opzegden.

Doyle bracht Holmes weer tot leven in The Adventures of the Empty House.

De verhalen van Sherlock Holmes zijn in de loop der tijd talloze keren onderwerp geweest voor een film of TV serie.

Steracteurs als Orson Welles (Citizen Kane, Basil Rathbone, Sir Ian McKellen, Christopher Lee, Benedict Cumberbatch, Henry Cavill en Robert Downey Jr., hebben stuk voor stuk de rol van Sherlock Holmes eigen mogen maken.



2. Dracula



Schrijver Bram Stoker kwam in 1897 met zijn roman Dracula. De eerste vampier roman en een voorbeeld voor velen in het genre.

De eerste echte verfilming van het boek was Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, uit 1922. Max Schreck speelde Dracula, of zoals hij in de film heet: graaf Orlok.



In de jaren daarna is de vampier talloze keren vertolkt. Zo is Bela Lugosi's in de film uit 1931 nog steeds een iconische vertolking.

Gary Oldman vertolkte Dracula in de erotische thriller uit 1992 van regisseur Francis Ford Coppola, met Winona Ryder, Keanu Reeves en Anthony Hopkins.

In de film Van Helsing met Hugh Jackman speelt Richard Roxborough de onsterfelijke graaf.



Ook op televisie verscheen de graaf veel. Zo werd hij in 2000 vertolkt door Rudolph Martin in de serie Buffy the Vampire Slayer.

In de serie Penny Dreadful wordt de vampier gespeeld door Christian Camargo.

En in de Dracula serie van Sherlock-makers Steven Moffat en Mark Gatiss speelt de Deense acteur Claes Bang de titelrol.




1. Doctor Who


Doctor Who begon in 1963, op 23 november. De kijkcijfers waren laag, mede door de dood van John F. Kennedy de dag ervoor.

Gelukkig kreeg showrunner Verity Lambert voor elkaar dat de pilot nog een keer werd uitgezonden.



Hoofdrolspeler William Hartnell moest in 1966 afscheid nemen van de rol vanwege gezondheidsproblemen. Een probleem was ontstaan, want zonder Hartnell was er geen Who.

Toen werd regeneratie uitgevonden: wanneer de Doctor dodelijk gewond was, kon hij zichzelf vernieuwen. Nieuw gezicht, nieuwe nieren, nieuwe tanden.

En een nieuwe acteur. Na Hartnell kwam Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith, Peter Capaldi, Jodie Whittaker en nu Ncuti Gatwa.

Doctor Who zou in principe voor eeuwig door kunnen gaan.



Aanbevolen artikelen