search
Recensie Disney+-serie 'History of the World: Part II'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'History of the World: Part II'

Zelfs een beetje Mel Brooks is altijd beter dan geen Mel Brooks.

Regie: Alice Mathias, David Stassen, Lance Bangs, e.a. | Cast: Mel Brooks, Nick Kroll, Wanda Sykes, Ike Barinholtz, Danny DeVito, David Duchovny, Sarah Silverman, Seth Rogen, Johnny Knoxville, Jack Black, Jason Alexander, Josh Gad, Wendi McLendon-Covey, Fred Armisen, e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 23-32 minuten | Jaar: 2023

Belofte maakte schuld. Aan het einde van de Mel Brooks klassieker History of the World: Part I werd aangekondigd dat het vervolg binnenkort te zien zou zijn, met al wat beelden van zowel 'Hitler on Ice' als 'Jews in Space'. Een grapje, natuurlijk, maar fans van Brooks zouden er geen nee tegen zeggen. Gelukkig zijn er fans in Hollywood met de mogelijkheid om die belofte waar te maken, al is het maar om er zelf ook wat plezier aan te beleven.

Komieken Nick Kroll, Wanda Sykes en Ike Barinholtz sloegen de handen ineen om het concept van Mel Brooks' History of the World voort te zetten als een sketchserie. Losse segmenten worden afgewisseld met enkele doorlopende verhaallijnen, zoals generaal Ulysses S. Grant in zijn zoektocht naar alcohol en Shirley Chisholm die zich in sitcomstijl ontwikkelt als politicus. Mel Brooks zelf is even te zien in de introductie en daarna te horen in de aankondiging van elke sketch. Hij heeft niet veel aan de serie meegeschreven, maar de makers hebben getracht zijn stijl na te bootsen.

Dat lukt ze soms, en soms niet. De plank wordt misgeslagen wanneer huidige schrijvers overgaan op platte opmerkingen over geslachtsdelen en standjes, en wanneer de acteurs gaan improviseren. Mel Brooks was nooit vies van wat seksgrapjes, maar nooit smakeloos. Een sketch begint grappig wanneer het eerste telefoongesprek ooit een 'prank call' wordt, maar overspeelt zijn hand wanneer men overgaat op "haal je piemel uit je broek" en daarop voortborduurt.

Het gaat goed wanneer ze wel de geest van Brooks' humor weten te vangen, zelfs al is deze vertaald naar de moderne tijd. De Russische Romanovs worden getoond als Kardashians, met dochter Anastasia als een influencer. Harriet Tubmans ondergrondse spoorwegen tonen moderne informatieborden en het zou niet compleet zijn zonder een paar musicalnummers – waaronder een door Jack Black als Josef Stalin.

De leiding van deze serie ligt bij Kroll, Sykes en Barinholtz. In elke sketch heeft minimaal een van hen een rolletje. Verder zijn er heel wat bekende gezichten zoals Danny DeVito en Seth Rogen, en een hoop anderen die wel herkenbaar zijn maar waar de meesten de naam niet van kennen. Doordat er zoveel verschillende acteurs te zien zijn is het merkbaar dat Brooks' humor het beste werkt wanneer deze kurkdroog wordt toegepast en dat lukt niet iedereen.

Er is een terugkerende grap dat wanneer iemand de woorden "history of the world" uitspreekt daar "part two" bij wordt gezegd. De ene acteur doet dit met een strak gezicht en het is hilarisch, een ander legt het er net iets te dik bovenop waardoor het flauw wordt. Dit was een probleem in latere films van Mel Brooks zelf waarin sommige acteurs iets te bewust lollig wilden zijn.

Wie daar nooit last van had was Brooks' ster Madeline Kahn, een van de grappigste vrouwen ooit die helaas in 1999 al voor haar zestigste stierf. Maar ze wordt niet vergeten en op leuke wijze herdacht in deze serie door in een sketch even tussen neus en lippen door te melden dat ze een afstammeling was van Dzjengis Khan. Niemand evenaart hoe goed zij uit de voeten kon met dit soort komedie, maar enkelen komen in de buurt.

De plotjes die wat langer zijn, zijn om onbekende reden vrij ongebalanceerd verdeeld over de afleveringen. Het plotje over Ulysses S. Grant bijvoorbeeld keert in een aflevering zo vaak terug dat het een beetje flauw wordt, om vervolgens te eindigen voordat het seizoen is afgerond. Dit had makkelijk tot de laatste aflevering gerekt kunnen worden.

Een ander lijntje houdt de energie er beter in: eerst wordt het verhaal van Judas getoond met de titel Curb Your Judaism, in de stijl van Larry Davids bijna gelijknamige serie, waarna men omslaat naar een documentaire over hoe Jezus en zijn apostelen in de studio werken aan een album alsof ze de Beatles zijn.

Het is acht afleveringen lang 'hit or miss', maar het is hoe dan ook een zegen dat iets van Mel Brooks weer te zien is en dan nu hij zelf nog leeft en zijn kleine steentje kan bijdragen. Mooier zou zijn als er een film van hem zou komen, maar daar heeft de beste man waarschijnlijk de energie niet meer voor. Dus dan is deze serie een welkome vervanging.

★★★☆☆

History of the World: Part II is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen