search
Spock op Veridian III in The Roddenberry Archive, een must voor iedere Trekkie

Spock op Veridian III in The Roddenberry Archive, een must voor iedere Trekkie

Een bijzonder langetermijn-project over de wereld van Star Trek, online toegankelijk voor iedereen.

Valeria Milić
Gene Roddenberry's werk is online toegankelijk in de vorm van The Roddenberry Archive. Dit artikel biedt een overzicht van dit internetportaal, door wie het wordt gemaakt en een bijzondere video van Spock (Leonard Nimoy).

Passie-project


Het portaal wordt gerund door een klein team dat samenwerkt met het bedrijf OTOY, dat de nodige ervaring heeft in de amusementsindustrie. Het is dus een passie-project dat losstaat van film- en tv-maatschappijen. De opzet van het portaal is gebaseerd op het Alpha en Beta multiversum zoals de fans dit al kennen.

Door wie?


Gene's zoon Rod Roddenberry werkt samen met mensen die, op verschillende gebieden, ook jarenlang aan 'Star Trek' gewerkt hebben. Dit zijn de technische consultant Mike Okuda en zijn echtgenote, grafisch ontwerper Denise Okuda. Verder zijn daar set-ontwerper Daren Dochterman en visueel artiest Doug Drexler.

Hoe is het portaal opgezet


Men gaat uit van het Alpha en Beta multiversum, met de verschillende realiteiten die hierin bestaan.

Alpha multiversum


Het Alpha multiversum bestaat uit de mythologie zoals die wordt getoond in de Star Trek-films en -series. Het betreft meerdere realiteiten, onder andere de Prime Timeline, de Kelvin Timeline en het Mirror Universe.

Prime Timeline


Deze tijdslijn heeft betrekking op het verhaal zoals dit in 2245 begon met Star Trek: The Original Series wanneer de United Federation of Planets de geliefde hoofdpersonen de ruimte in schiet.

Kelvin Timeline


Deze tijdslijn onstond in het jaar 2233, toen de U.S.S. Kelvin werd vernietigd als gevolg van een breuk in de tijdslijn. De Kelvin Timeline lijkt op de Prime Timeline maar niet in zijn geheel. Deze tijdslijn is met name te zien in de filmtrilogie die in 2009 van start ging met Star Trek.

Mirror Universe


The Mirror Universe is niet zozeer een alternatieve tijdslijn, maar eerder een gespiegelde realiteit. Het Mirror Universe was te zien in Star Trek: The Original Series maar ook in Star Trek: Enterprise. Zo bestaat de Federation niet in deze tegenovergestelde werkelijkheid. In plaats daarvan regeert het Terran Empire met ijzeren vuist.

Beta multiversum


Dit multiversum heeft betrekking op de boeken, strips en games die over Star Trek zijn gemaakt. Dit wordt over het algemeen gezien als een aparte mythologie die desalniettemin onderdeel uitmaakt van de wereld van Star Trek. Bepaalde gebeurtenissen in het Beta multiversum kunnen bijvoorbeeld het Alpha multiversum beïnvloeden.

Wat is er te vinden?


Het archief is zowel op de website als op Youtube te bekijken. Middels digitale technieken heeft men verschillende sets online 'herbouwd', tevens zijn bijzondere video's te vinden, zoals het bezoek van Spock aan het graf van zijn vriend.

Spock op Veridian III


De zogeheten '765874'-serie kun je in zijn geheel op Youtube bekijken. De nieuwste video, getiteld 'Regeneration', is een computer-gegenereerde scène waarin Leonard Nimoy te zien is. De video is met enthousiasme ontvangen door de fans, en wordt gezien als een mooie aanvulling op Star Trek: Generations en Star Trek: Picard, die beiden een connectie hebben met Kirk's dood.Enterprise naar keuze


Zoals eerder bericht kun je als liefhebber tegenwoordig een virtuele wandeling maken op een Enterprise naar keuze. Dit kan de L.S.S. Enterprise uit het Mirror Universe zijn (de aflevering 'Mirror, Mirror' in Star Trek: The Original Series), de omgedoopte U.S.S. Titan oftewel de U.S.S. Enterprise - G uit Star Trek: Picard, of één van de andere schepen.

We zien de diverse varianten van de Enterprise, uit de Timelines zoals hierboven geschetst. Ook zijn er een aantal bruggen te vinden die destijds door Gene Roddenberry ontworpen zijn, maar die nooit het scherm gehaald hebben. Het betreft hier vooral ontwerpen voor Star Trek: The Original Series.

Ongetwijfeld zullen de technische mogelijkheden in de toekomst voor nog meer moois zorgen in dit voor iedereen toegankelijke online archief.

Kijk Star Trek en Star Trek: The Next Generation op Netflix. Star Trek: Picard kun je zien op Prime Video.
Aanbevolen artikelen