search
Holllywood officieel in staking, wat betekent dit voor films en series?
Series / Nieuws

Holllywood officieel in staking, wat betekent dit voor films en series?

De Amerikaanse schrijversvakbond WGA heeft de eerste grote staking aangekondigd sinds 2007.

Nu de contracten tussen de schrijvers, studio's en productiemaatschappijen aflopen, was de vakbond, de Writers Guild of America West (voor het westen van de VS), aan het onderhandelen met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP).

Deze onderhandelingen hadden ondermeer betrekking op het ontvangen van royalties voor het online streamen van bestaande tv-series. Daarnaast ging het over een hoger minimum loon en betere contracten.

Contractuele zekerheid


Het vele cancelen zal ongetwijfeld geen goed hebben gedaan. Het lijkt echter met name het gebrek aan contractuele zekerheid dat het struikelblok vormt. De vakbond wil graag dat studio's een bepaald aantal schrijvers aannemen, en ook voor vooraf vastgestelde periode in dienst nemen. Hiermee hebben schrijvers meer zekerheid dan zij tot nu toe hebben gehad.

Nu men niet tot overeenstemming is gekomen, gaat op dinsdag 2 mei om 3 uur 's middags EDT (Eastern Daylight Time) de staking in. Dit is dinsdag 2 mei om 9 uur 's avonds Nederlandse tijd (CET, oftewel Central European Time). De laatste keer dat de ruim 11.000 leden van de vakbond in staking gingen was in november 2007. Deze staking duurde 100 dagen en eindigde in februari 2008. De schrijvers kregen vanaf dat moment een deel van de royalties voor het herhalen van series op tv-zenders.

Gevolgen voor films en series


De gevolgen van deze staking zullen zowel op films als op series effect hebben. Normaal gesproken worden scenario's ruim van tevoren geschreven, maar er zijn ook programma's die wekelijks live opgenomen worden. Denk hierbij aan de The Tonight Show with Jimmy Fallon, en JImmy Kimmel Live!. Deadline heeft bericht dat deze talkshows per 2 mei voorlopig uit de lucht gaan. Mocht de staking langer duren dan zullen de effecten ook voor tv-series zeker voelbaar worden.

De bui voelen hangen


Zoals eerder bericht, zou de snelle verlenging van The Night Agent voor een deel bepaald kunnen zijn met het oog op een schrijversstaking. Wellicht voelde Netflix de bui al hangen en besloot tot een snel accoord. Dit houdt in dat men ruim voor de staking al is begonnen met schrijven van afleveringen van seizoen 2. Ook zijn alle afleveringen van Star Wars: Andor al helemaal af. Dit werd door schrijver Tony Gilroy bevestigd aan Screen Rant tijdens een Q & A bij een Emmy event.

Hoe de staking zal verlopen en wat de gevolgen zullen zijn zal in nadere berichten worden aangegeven.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen